Končiaci dohodári nezamestnanosť nezvýšili

Vyše 300-tisíc ľudí, ktorí v úvode tohto roka zavesili na klinec prácu na dohodu, rady nezamestnaných nezvýšili. Vláda zaviedla odvody z dohôd s tým, aby sa neobchádzal klasický pracovný pomer.

20.02.2013 20:00 , aktualizované: 21.02.2013 08:00
dohodár, brigáda, brigádnik, dohoda Foto:
Ilustračné foto.
debata (58)

Po nedávnom zverejnení údajov o poklese dohodárov časť analytikov očakávala, že sa to prejaví aj na nezamestnanosti. V skutočnosti sa však počet ľudí bez práce v januári oproti decembru zvýšil o 9 256 osôb.

Podľa odborníkov časť dohodárov získala prácu na skrátený pracovný úväzok. Ak predtým pracovali na dohodu ako nezamestnaní, mohli teraz nezamestnanosť aj znížiť. Naopak, časť dohodárov s pravidelným príjmom mohla byť prepustená, čo by nezamestnanosť ovplyvnilo negatívne. Tieto dva efekty sa mohli v januári vykompenzovať. Najväčšiu časť zrušených dohôd mohli tvoriť dohodári, ktorých fiktívne zamestnávali živnostníci, aby si tak znižovali základ pre výpočet daní. V rámci zmien tiež časť zamestnancov s vyšším príjmom po raste daní mohla prejsť na živnosť. A živnostníci zase majú tendenciu zakladať si spoločnosti s ručením obmedzeným, kde majú lepšie možnosti pri daňovo uznateľných nákladoch.

SDKÚ kritizuje to, čo sama chcela

Riešiť problém s tým, že dohodári často nahrádzali prácu zamestnancov, chcela aj minulá Radičovej vláda, ktorá však reformy pre pád kabinetu nedokončila. Radičová podobne ako Fico argumentovala, že ak si dohodári neplatia sociálne odvody, je to na úkor ich budúcej penzie. Napríklad v prípade dohodára s hrubým príjmom 540 eur mesačne bol jeho čistý príjem vlani 490 eur a teraz poklesol na 339 eur. Platí to v prípade, že zamestnávateľ nechce mať na dohodára vyššie výdavky ako vlani. V prípade návrhov reformy za Radičovej vlády by príjem dohodára klesol na 390 eur.

Reformu presadzovala za minulej vlády najmä SDKÚ, ktorá teraz, naopak, podobné kroky Ficovej vlády kritizuje. Predstavitelia strany tvrdia, že SDKÚ zmenila názor.

„Živnostníci skladajú živnosti, pretože nemôžu zamestnávať ľudí na dohodu,“ povedal v stredu predseda SDKÚ Pavol Frešo, aj keď výsledok reformy navrhovanej SDKÚ v roku 2011 by bol podobný. Tak Radičovej vláda, ako aj Ficov kabinet si od zavedenia odvodov z dohôd sľubovali viac peňazí pre štátnu kasu a podporu zamestnanosti.

Študenti a penzisti štatistiky neovplyvnili

„Zrušenie pracovných miest na dohodu v prípade študentov či penzistov nemalo nijaký vplyv na štatistiku nezamestnanosti,“ povedal makroekonóm VÚB banky Andrej Arady. Tieto skupiny zamestnancov totiž v štatistikách nezamestnanosti nikdy nefigurovali.

Podobne nulový vplyv na štatistiky malo aj rušenie pracovných miest nezamestnaných s nízkym príjmom, ktorí si popri braní podpory v nezamestnanosti privyrábali na dohodu. „Ako nezamestnaní nemôžu byť ľudia pracujúci na dohodu evidovaní na úradoch práce až keď ich príjem prekročí hodnotu 145,94 eura za mesiac,“ dodal Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti.

Časť prepustených dohodárov získala prácu na kratší pracovný úväzok. „Celkovo registrujem u našich zákazníkov takmer 50-percentný podiel poklesu dohodárov, prípadne ich transformáciu na plné úväzky s nižším fondom pracovného času,“ povedal Martin Miklanek, regional manager Slovakia, Manpower.

Na pracovnom trhu rozhodne neplatí, že podniky za prepustených ľudí pracujúcich na dohodu prijmú rovnaký počet stálych zamestnancov. „V mnohých prípadoch registrujeme zlučovanie pracovných miest niekedy až troch dohodárskych do jedného trvalého pracovného miesta,“ dodal Miklanek.

Dohodár s lepšou penziou

Pre firmy je stále výhodná práca na dohodu v prípade študentov, ktorí si pri ľavicovej vláde ako jediní vybojovali výnimku v platení dôchodkového poistenia. Konkrétne stredoškoláci do 18 rokov v prípade zárobku nepresahujúceho 66 eur mesačne a vysokoškoláci do 26 rokov pri mesačnom plate do 155 eur aj naďalej platia len 1,05-percentné odvody. V prípade zvýšenia zákaziek podniky nahrádzajú prepustených dohodárov agentúrnymi zamestnancami.

„Firmy majú najväčší záujem o klasické pracovné pomery s tým, že čoraz viac presadzujú model zmlúv na dobu určitú s opciou na jej predlženie,“ povedal Michal Duška, predseda predstavenstva personálnej agentúry McROY Group.

Ľavicová vláda zvýšenie odvodov pri dohodách presadila pre zrovnoprávnenie dohodárov so zamestnancami pracujúcimi v trvalom pracovnom pomere. „Týmito zmenami sme tiež pre dohodárov zabezpečili ich sociálne istoty v podobe nároku na dôchodok, nemocenské dávky či podporu v nezamestnanosti,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba