V okresoch Nitra a Zlaté Moravce majú prísť o prácu stovky ľudí

V okresoch Nitra a Zlaté Moravce je ohrozených zhruba 700 pracovných miest. Dvaja zamestnávatelia nahlásili hromadné prepúšťanie na úrade práce v Nitre, pod ktorý spadajú uvedené okresy.

16.01.2012 14:07
úrad práce nezamestnaný zamestnanie práca Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ide o zamestnávateľov z potravinárskeho a elektrotechnického odvetvia,“ povedala hovorkyňa úradu Bronislava Pekárová. Elektrotechnickou firmou je výrobca televízorov Foxconn v Nitre, potvrdila to už hovorkyňa firmy Helena Windisch. Foxconn počet ohrozených miest nechcel konkretizovať.

Podľa informácií od zamestnancov by však malo odísť približne 600 ľudí. „To, akého počtu zamestnancov sa súčasná situácia dotkne, budeme vedieť po konečnej analýze najnovších výrobných plánov na prvý kvartál roku 2012,“ povedala Windisch. Prepúšťanie sa bude týkať všetkých pozícií, vrátane výrobných a nevýrobných oddelení. „Naším cieľom je minimalizovať dopad súčasnej situácie na interných zamestnancov,“ dodala Windisch. Prípadné kompenzácie pre prepúšťaných zamestnancov zatiaľ firma nekomentuje.

Dôvodom hromadného prepúšťania je nepriaznivá situácia na svetových i európskych trhoch v rámci biznisu s LCD televízormi. „Ovplyvňuje to nášho strategického partnera, čo sa odzrkadľuje aj na našich výrobných plánoch,“ skonštatovala Windisch. Redukcia počtu zamestnancov podľa nej firme pomôže efektívne riadiť výrobnú prevádzku a naďalej si udržať konkurencieschop­nosť v elektrotechnickom sektore. Odkedy dokedy bude prepúšťanie prebiehať, Windisch nekonkretizovala.

Podľa informácií agentúry SITA by druhou firmou mala byť Global Progres, bývala Šampiňonáreň Topoľčianky. Okresný súd Nitra vyhlásil konkurz na jej majetok 12. októbra 2011, vyzval všetkých veriteľov, aby v lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu prihlásili svoje pohľadávky. Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla k 30. novembru 2011 v okrese Nitra 8,72 percenta, uchádzačov o zamestnanie bolo 7 893 a voľných pracovných miest 199.

debata chyba