Platy rastú iba podľa štatistík

Ľudia od politikov či úradov počúvajú o tom, ako im rastú platy, ale v peňaženkách viac nemajú. Na Slovensko sa tak vracia jav známy z poslednej hospodárskej krízy. Po prepustení nízkokvalifikovaných robotníkov s nižšími platmi sa mzdy v niektorých odvetviach štatisticky zdvihnú, aj keď v skutočnosti výplaty nenarastú, alebo môžu aj klesnúť.

13.01.2012 06:00 , aktualizované: 12:00
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Vlani v novembri podľa najnovších údajov Štatistického úradu oproti októbru vzrástli platy v priemysle o šestinu až na 954 eur mesačne. Zamestnanosť zároveň poklesla o necelých 500 ľudí na 500 731 pracov­níkov. Ešte viditeľnejšie to bolo v stavebníctve, kde sa mzdy štatisticky zdvihli o takmer sedem percent na 664 eur, no takmer tisíc stavbárov o prácu prišlo. „Je pravdepodobné, že prepúšťanými sú aj naďalej menej zarábajúci, a teda priemerný plat rastie aj napriek tomu, že by si stavbár na výplatnej páske našiel viac,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

V skutočnosti preto vo viacerých odvetviach nemusí platiť, že tohtoročný 2,6-percentný rast cien ľuďom pokryjú platy vyššie až o 3,4 percenta, ako predpokladá rezort financií ministra Ivana Mikloša (SDKÚ). Vlani ľuďom reálne platy klesli aj podľa štatistík.

Práve stavbárom sa už tretí rok od vypuknutia krízy darí čoraz menej. Kým v roku 2010 ešte dokončovali zákazky naštartované pred krízou, dnes prichádzajú objednávky len zriedka. Pokles pocítil aj majiteľ stavebnej firmy Realstav Igor Barančok z Banskej Bystrice, ktorý pre krízu musel prepúšťať.

„Objednávky poklesli nielen v zime, keď je práce v stavebníctve štandardne menej, ale už v lete bol ten pokles citeľný. Za celý rok nám klesli objednávky o 30 percent, v dôsledku čoho sme museli prepustiť zamestnancov, ktorí boli u nás na určitú dobu,“ hovorí Barančok.

Z obavy pred horšími časmi v tomto roku nebude jeho firma prijímať nových ľudí. „Jedine ak dohodárov na nejaké pomocné práce, interní zamestnanci sú v zlých časoch pre firmy záťažou,“ dodáva. Stavebníctvo má podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša dlhodobejšie problémy nielen pri súkromných, ale aj verejných projektoch. „Zlepšenie azda v oblasti verejných projektov môže prísť na budúci rok na jar až v lete. Podpísané sú viaceré projekty rozbehu stavby diaľnic a rekonštrukcie železníc, ktoré by mohli mierne prevýšiť skončenie časti projektu R1 v roku 2011,“ dodáva Gábriš.

V celom priemysle tržby v novembri narástli o 5,2 percenta, pričom tempo rastu sa postupne spomaľuje v porovnaní s tým, čo sa dosahovalo na začiatku minulého roka alebo v roku 2010. „Spomalenie rastu tržieb dokumentuje celkové trendy a myslím že budú pretrvávať aj v nasledujúcich mesiacoch,“ hovorí analytik ING Bank Eduard Hagara.

Jeden z mála fungujúcich rezortov, ktorý zaznamenáva nielen viac zamestnancov ako vlani, ale dokonca aj viac ako pred vypuknutím krízy v roku 2008, sú informačné technológie. V sektore vlani rástli tržby o viac ako deväť percent a rástli aj platy. „To sa na našom pracovnom trhu naozaj len tak nevidí. Toto je oblasť hospodárstva, ktorá napreduje,“ poznamenáva Sadovská. Zároveň však dodáva, že ani tento sektor sa nevyhol prepúšťaniu. „Ešte v novembri minulého roka pracovalo v IT sektore o približne 2,5–tisíca ľudí menej ako v januári toho istého roka,“ tvrdí Sadovská.

Najväčší pracovný portál na Slovensku evidoval v minulom roku priemerne 1 600 pracovných ponúk v oblasti IT. „Priemerný mesačný plat sa tu pritom pohybuje na úrovni 1 300 eur. Ide o priemerný plat vrátane 13. platov a ročných odmien,“ povedala hovorkyňa portálu Profesia. sk Lucia Burianová. Priemerný plat Slováka je pritom približne 800 eur mesačne.

8 debata chyba