Krízová podpora práce končí

Príspevok na podporu udržania zamestnanosti od Nového roku končí. Išlo o opatrenie, ktoré zaviedla vláda Roberta Fica na zmiernenie dosahov hospodárskej krízy.

30.12.2011 07:11
Peniaze, mince, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Príspevok slúžil na úhradu poistného na sociálne a zdravotné poistenie za zamestnancov v prípade, ak firma odstavila prevádzku. Zamestnancom potom vyplácali náhradu mzdy vo výške 60 percent. Radičovej vláda predĺžila vyplácanie príspevku aj na rok 2011.

Viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu Juraj Borgula považuje ukončenie vyplácania príspevku za predčasné, keďže kríza ešte trvá. „Určite áno, je to predčasné, ak som veľmi slušný. Minister práce však chystá ďalšie opatrenia,“ povedal Borgula. Zúčastnil sa na rokovaniach, na ktorých ministra prehovárali, aby boli opatrenia účinnejšie. Aj s vyplácaním tohto príspevku sa podľa neho začalo neskoro a „rozsah opatrenia je dosť malý“.

„Väčšina podnikov, ktoré si nechali príspevok vyplácať, sa dostala k peniazom až v druhej polovici roka 2009, pričom kríza sa začala koncom roka 2008. Je to dosť neskoro. Protikrízové opatrenia treba robiť zavčasu a razantne, nemožno váhať,“ myslí si Borgula. Podotýka, že krízu nevieme ovplyvniť, ale všetky znaky hovoria, že bude. „Opatrenia proti kríze môžete stopnúť kedykoľvek, horšie je s nimi začať,“ povedal.

Analytik Dávid Dereník z UniCredit Bank sa k otázke, či by mal byť príspevok aj naďalej vyplácaný, nevedel jednoznačne vyjadriť. „Ťažká otázka. Na jednej strane bol príspevok dočasný, pomáhal v kríze, a dnes nedochádza k takej strate zamestnania, ako to bolo predtým. Na druhej strane môže takéto opatrenie určitým spôsobom aj dnes zlepšovať zlú situáciu, ktorá na trhu je. No môže byť aj demotivačné a zároveň zaťažujúce štátny rozpočet,“ myslí si Dereník.

„Neviem povedať jednoznačný názor za ani proti. Určite zohrávajú úlohu dva faktory – na jednej strane príspevok určite zlepšoval situáciu v horších časoch pri strate zamestnania, na druhej strane nie je v takom prípade ten, čo stratil prácu, motivovaný si prácu nájsť. Ale pravda je aj to, že podnikateľské prostredie na Slovensku nie je dostatočné, aby dokázalo vytvoriť pracovné príležitosti. Nájsť si prácu je výrazne ťažšie, ako keby sme ten demotivačný faktor zobrali preč,“ povedal analytik.

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti si myslí, že zastavenie vyplácania príspevku je v poriadku. „S jeho skončením podľa plánu súhlasím. Bol určený na preklenutie najhoršieho obdobia, je dobrý a podarilo sa s ním dorobiť aj iné vyrovnávacie nástroje. Druhá vec je, že chýba trošku systematická práca s nezamestnaným, keď už sa dostane medzi nezamestnaných, ale to už chýba 20 rokov,“ myslí si Páleník.

Pokiaľ by sa malo vyplácanie príspevku predĺžiť, mali by sa podľa Páleníka prerobiť aj kritériá jeho vyplácania. „Predsa len sú teraz podniky v inej situácii, ako boli na začiatku krízy a kríza už trvá dva roky. Mali by sa teda zmeniť kritériá aj celkové nastavenie,“ vraví Páleník.

Úrady práce, ktoré príspevok vyplácali, uzatvorili so zamestnávateľmi od marca 2009 do konca minulého roka 319 dohôd o poskytnutí príspevku na podporu udržania zamestnanosti. Vďaka príspevku od marca 2009 do konca roka 2010 podporili udržanie 44,3–ti síca pracovných miest, celkovou sumou 4,85 milióna eur.

1 debata chyba