Firmy začali v závere roka masovo prepúšťať

Po dlhovej kríze šíriacej sa Európou prichádzajú na Slovensko znaky skutočnej hospodárskej krízy. V tomto mesiaci nahlásili zamestnávatelia úradom práce, že mienia hromadne prepustiť až 1 111 ľudí.

28.12.2011 20:00 , aktualizované: 29.12.2011 12:00
Nezamestnanosť, zamestnanie, práca, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Oproti novembru je to až dvojnásobný nárast. Hromadné prepúšťanie sa aktuálne týka piatich podnikov v Bratislave, Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici, Nitre a Žiline.

PIANO

Čítajte aj glosu: Ako na krízu
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Analytici varujú, že situácia začína byť vážna, aj keď dosahy majú byť oproti poslednej kríze miernejšie. Tá odštartovala v roku 2008 a postupne, najmä v roku 2009, pripravila o prácu až 160-tisíc Slovákov.

„Mierny hospodársky rast v budúcom roku neumožní vytvárať nové pracovné miesta. Potenciálne negatívne dosahy by však mali byť miernejšie ako v roku 2009,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská. V budúcom roku sa môžu rady nezamestnaných rozšíriť o viac ako dvadsaťtisíc ľudí. „Čakáme zvýšenie nezamestnanosti z 13,3 percenta v roku 2011 na 14,1 percenta v roku 2012,“ opisuje Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Zamestnávatelia už podobne ako pred troma rokmi volajú po protikrízových opatreniach. Príspevok na podporu zamestnanosti, ktorý fungoval v rokoch 2009 až 2011, však končí. Firmy žiadajú znížiť byrokraciu a dane či prideľovať viac investičné stimuly aj pre slovenské firmy.

Ministerstvo práce s podnikmi rokuje. Navrhuje však skôr strednodobé opatrenia na roky 2012 až 2015.

Analytici však upozorňujú najmä na to, že Slovensko čaká ťažký úvod roka 2012. „Pokles celkovej zamestnanosti odhadujeme o 0,6 percenta, čo znamená stratu asi 20-tisíc pracovných miest,“ doplnil Boris Fojtík, analytik Tatra banky. „Ako prvé budeme vidieť zastavenie rastu exportu a priemyselnej produkcie zo súčasných štyroch percent,“ dodal.

Pri neustálom zvyšovaní produktivity práce sa počíta i s opätovným prepúšťaním v priemysle. Rast nezamestnanosti by však mal byť len mierny, keďže recesia by nemala byť ani hlboká a ani dlhotrvajúca. „To platí za predpokladu, že sa v Európe podarí dostať pod kontrolu vývoj dlhovej krízy,“ doplnil Vladimír Vaňo, hlavný analytik Volksbank Slovensko.

Hromadné prepúšťania zatiaľ nedosahujú rozmery krízového roka 2009, keď podniky nahlásili až 34-tisíc pracovných miest ohrozených hromadným prepúšťaním a reálne prepustili takmer 25,8 tisíca ľudí. Za hromadné prepúšťania sa pri veľkých podnikoch považuje odchod najmenej tridsiatich zamestnancov. Ďalšie dva roky sa situácia mierne zlepšovala a tento rok podniky nahlásili prepustenie 7 556 zamestnancov, z čoho reálne stratilo prácu 3 078 ľudí.

„Z toho jednoznačne vyplýva, že stavy sa znižujú, ale i to, že ak niekto ohlási hromadné prepúšťanie, s počtom ohrozených zamestnancov, nemusí ich byť reálne toľko, lebo po ohlásení zamestnávatelia využívajú všetky možnosti komunikácie so zamestnancami,“ povedala Oľga Janíková z kancelárie generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Komunikácia so zamestnancami však nefunguje vo všetkých firmách. „V piatok nám oznámili prepúšťanie a už v pondelok prišli o prácu prví ľudia,“ povedal Ladislav Vinkler z Energeticko-chemického odborového zväzu. Ako predstaviteľ odborov zastupoval zamestnancov pri hromadnom prepúšťaní v humenskej textilke VSK, kde v novembri prišlo o prácu zhruba 58 ľudí a zvyšné desiatky boli prepustené v decembri. „Oficiálne nám síce zastavenie výroby nikto nepotvrdil, no ľudia majú zakázaný vstup do priemyselného parku, a tak v podniku dnes nikto nepracuje,“ dodal Vinkler.

Šičky v Humennom pritom o prácu prišli v dôsledku presunu výroby do Hencoviec, nachádzajúcich sa v blízkosti Vranova nad Topľou. „Čo viem, tak v Hencovciach dostávajú ženy za tú istú prácu i o sto eur menší plat a podľa mňa nižšie pracovné náklady boli jedným z hlavných dôvodov presunu výroby z Humenného,“ hovorí Vinkler. Prepustené šičky majú pritom podľa neho len minimálnu šancu nájsť si nové zamestnanie v Humennom. „Niektoré z nich si robia rekvalifi kačné kurzy na opatrovanie a veria, že práve staraním sa o zahraničných dôchodcov sa im v budúcnosti podarí uživiť svoje rodiny,“ uzavrel Vinkler.

Šance prepustených zamestnať sa sú najmä v automobilovom priemysle. V budúcom roku by sektor mal ťažiť z presunu kapacít zo západnej Európy. Asi 300 ľudí navyše plánuje prijať bratislavský Volkswagen, výrobu rozširuje aj žilinská Kia a nábory prebiehajú aj v trnavskom závode PSA Peugeot Citroën.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba