Vo svete budú pribúdať ľudia bez práce, hrozia nepokoje

Medzinárodná organizácia práce očakáva v tomto desaťročí rast nezamestnanosti v celom svete. To môže vyústiť do verejných protestov, aj v Európe.

03.11.2011 05:51
Práca, nezamestnaný, výpoveď
Ilustračné foto
debata (8)

Vo svojej pravidelnej správe World of Work to uviedla Medzinárodná organizácia práce (ILO) a varovala, že globálna ekonomika je na pokraji novej a hlbšej recesie trhu práce. Úsporné politiky prijaté mnohými krajinami situáciu len zhoršia.

Počet nezamestnaných na celom svete dosiahol dosiahol rekordných viac ako 200 miliónov ľudí, čo je 6,2 percenta z celkovej potenciálnej pracovnej sily, ktorá dosahuje počet 3,23 miliardy ľudí. Vlani sa globálna ekonomika rýchlo preberala k životu po finančnej a bankovej kríze z rokov 2008 a 2009, teraz však začína opäť stagnovať a podľa Raymonda Torresa, riaditeľa inštitútu pre pracovné štúdie pri ILO tak nie je pravdepodobné, že by sa nezamestnanosť začala čoskoro znižovať.

Aby sa trh práce vrátil na úroveň pred krízou z roku 2007, muselo by byť vytvorených v nasledujúcich dvoch rokoch najmenej 80 miliónov pracovných miest, najmä v rozvinutom svete. Pri súčasných trendoch bude tento údaj v najlepšom prípade polovičný, ak sa vezmú do úvahy aj mladí ľudia, ktorí prvýkrát vstúpia na trh práce. Návrat na úroveň pred krízou tak bude trvať najmenej päť rokov.

8 debata chyba