Nové auto z Trnavy dá prácu 900 ľuďom

Francúzska automobilka PSA plánuje predstaviť nový model automobilu, ktorý sa bude vyrábať v Trnave, začiatkom novembra. Malé mestské vozidlo bude už v tomto roku vyrábať v Trnave a francúzskom Poussi. Tento model dá len priamo v slovenskom závode prácu ďalším 900 ľuďom.

29.10.2011 07:12
Práca, PSA Trnava, automobilka, profesia Foto:
Nový model, ktorý sa bude vyrábať aj v Trnave, automobilka PSA predstaví až začiatkom novembra. Na snímke je zamestnanec automobilky pri práci na jednom zo súčasných modelov.
debata (6)

„Prvé vyrobené vozidlo na linke v Trnave bude tiež v priebehu novembra,“ povedala Ivana Pavelková, hovorkyňa PSA Peugeot Citroën. V týchto dňoch začína automobilka i s prijímaním kmeňových zamestnancov. „Nástup prvých ľudí je plánovaný už od januára budúceho roku a nábor bude trvať približne do konca júna,“ dodala Pavelková. V Trnave je dnes bez práce približne 5 295 ľudí.

Personálne agentúry hľadajú zamestnancov pre automobilku či jej subdodávateľov i v 250 kilometrov vzdialenom Liptovskom Mikuláši. Nábor sa však pred pár týždňami napriek podpore miestneho úradu práce stretol len s minimálnym záujmom nezamestnaných. „Dôvodov, prečo neuspeli, môže byť niekoľko, ale domnievam sa, že ľudia nechceli pracovať cez agentúry dočasného zamestnávania, nakoľko sa boja neistoty zo straty zamestnania,“ dodala Pavelková.

Podľa automobilky pritom až 90 percent súčasných zamestnancov je z regiónov vzdialených do sto kilometrov. Závod týmto ľuďom poskytuje ubytovanie či prispieva na nájom. Mzdy robotníkov sú podľa odborov o niečo nižšie v porovnaní s priemerom celého kraja. V Trnavskom kraji muži mesačne zarábajú priemerne 903 eur v hrubom. „Kým priemerný plat našich výrobných pracovníkov je približne 850 eur v hrubom,“ povedal predseda odborov automobilky Milan Minárech.

Na porovnanie, priemerné platy robotníkov v žilinskej Kii sú 1 060 eur a v bratislavskom Volkswagene až niečo nad 1 300 eur. Nové automobily pod spoločným označením New Small Family už pár mesiacov vyrába bratislavský Volkswagen a na budúci rok plánuje spustiť výrobu nového vozidla i žilinská Kia. „Pre výrobu nových modelov by zamestnanosť v automobilovom priemysle mala rásť a v najhoršom prípade neklesať,“ zhodnotil situáciu analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Trnavského závodu PSA sa vôbec nedotkne nedávno koncernom oznámené prepúšťanie šesťtisíc ľudí. PSA, Kia, i VW aj napriek obávam z krízy vo veľkom investujú práve na Slovensku. Konkrétne bratislavský Volkswagen práve v utorok spustil výstavbu novej lisovne za 90 miliónov eur.

„Lisovňa je významným míľnikom na našej ceste k rastu a obzvlášť ma teší vytvorenie ďalšej stovky nových pracovných miest,“ povedal Andreas Tostmann, šéf VW SK. „Hľadáme kvalifikovaných nástrojárov a údržbárov s minimálne päťročnou praxou a vzdelaním v oblasti strojárstva alebo elektrotechniky,“ doplnil vedúci lisovne Dietmar Neels. Po prijatí absolvujú úspešní uchádzači ročnú stáž v niektorom zo zahraničných závodov automobilky a samotná prevádzka lisovne na Slovensku sa začne až v roku 2013.

6 debata chyba