Zákonník je liberálny. Koho to môže tešiť?

Nový Zákonník práce, ktorý je účinný od začiatku septembra, patrí podľa Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií k desiatim najliberálnejším v rámci krajín OECD. Znamená to, že ochrana zamestnancov je v ňom oproti bývalému pracovnému kódexu značne nižšia.

29.09.2011 07:40
Smeti, smetiar, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

V krajine, kde je práce dosť, by to azda ľuďom mohlo byť jedno. No pri takej vysokej miere nezamestnanosti, s akou bojuje Slovensko, môžu mať oprávnené obavy z toho, že ľahšie stratia prácu, či sa im zhoršia pracovné podmienky.

Minister práce Jozef Mihál je s novým zákonníkom spokojný a hodnotí ho ako „najprogresívnejší v histórii štátu“. Oceňuje, že nastolil omnoho pružnejšie pracovné vzťahy, dáva väčší dôraz na vzájomné dohody zamestnávateľa so zamestnancami, ponúka výhody pre rodičov.

Zdôrazňuje tiež, že zamestnávatelia vďaka nemu získali silné nástroje ako flexikonto či konto pracovného času, ktoré im pomôžu riešiť prípadné krízové situácie a výpadky vo výrobe bez toho, aby museli prepúšťať. A takisto sa nebudú báť prijímať nových ľudí, keďže v prípade straty objednávok, keď budú musieť nútene ľudí prepustiť, ich to vďaka zrušeniu súbehu výpovednej doby finančne nepoloží.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Výpovedná doba či odstupné, treba si vybrať
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Firmy však so zákonníkom stále nie sú práve najspokojnejšie. Hoci pripúšťajú, že sa im uvoľnili ruky pri prijímaní aj prepúšťaní zamestnancov, môžu od nich dôraznejšie vyžadovať nadčasy či dlhšie ich držať v neistote s pracovnou zmluvou len na dobu určitú, predstavovali si v kódexe ešte významnejšie úpravy vo svoj prospech. Nepáči sa im napríklad, že v zákonníku zostali minimálne mzdové nároky, teda naďalej sú povinní zo zákona, a nielen po vyjednaní v kolektívnej zmluve, platiť ľuďom za zložitejšiu, náročnejšiu a zodpovednejšiu prácu viac, ako len minimálnu mzdu. Ba najradšej by boli, keby sa zrušila aj tá, keďže tento inštitút považujú za zbytočnú prekážku. „Má negatívne dopady na vytváranie nových pracovných miest,“ argumentuje Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

A nespokojní sú aj odborári, podľa ktorých nové znenie „pracovného desatora“ ide proti zamestnancom a prispeje k zhoršeniu ich postavenia a redukcii sociálnych istôt. Upozorňujú, že aj zdanlivé výhody, ktoré prináša zamestnancom, zväčša stoja na dohode so zamestnávateľom – a ten uprednostní predovšetkým svoje záujmy. Namietajú, že najmä v chudobných regiónoch, kde chýbajú pracovné príležitosti, im hrozí úloha vazalov, ktorí z obáv o stratu zamestnania budú ochotní strpieť aj nedôstojné požiadavky. Najväčšie výhrady majú práve k zrušeniu súbehu výpovednej lehoty a odstupného, nesúhlasia však ani s oklieštením právomocí odborov na pracoviskách. „Uprednostnil sa kapitál, ochrana zamestnancov ide bokom,“ vyhlásil po prijatí novely v parlamente 13. júla šéf Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík.

Minister si od nového zákonníka sľubuje „desaťtisíce nových pracovných miest“. Hodnotiť, či sa mu to podarí, je ešte priskoro. Analytici však tvrdia, že len čisto vďaka pracovnému kódexu takýto zázrak nemožno očakávať. Ten je len rukoväťou, ktorá upravuje vzájomné vzťahy medzi zamestnávateľmi a zamestnancami a mala by to robiť tak, aby nikto z nich neťahal za kratší koniec. Na zvýšenie zamestnanosti je dôležitejšou podmienkou naštartovanie ekonomiky a prilákanie investorov, čo pri hrozbe ďalšej svetovej recesie zďaleka nebude jednoduché.

Akú kvalitu v pracovných vzťahoch napokon zákonník nastolí, ukáže sa neskôr. Dokedy vôbec bude platiť, je však otázne. Doteraz sa totiž menil takmer s každou novou vládnou garnitúrou. Ostatná zmena je už štvrtou veľkou za posledných 15 rokov. Predchádzajúce sa uskutočnili za rezortných ministrov Petra Magvašiho, Ľudovíta Kaníka a Viery Tomanovej. A každá nová a nová verzia mala byť modernejšia, progresívnejšia, férovejšia a prospešná firmám aj ich pracovníkom.

Čo nový zákonník nezmenil

Niektoré dlhšie diskutované návrhy sa napokon v pracovnom kódexe nepodarilo presadiť

otvorené obchody:
nakupovať sa naďalej bude dať aj počas nedieľ či štátnych sviatkov

gastrolístky:
firmy, ktoré nemajú vlastné jedálne, ich zamestnancom budú musieť naďalej poskytovať povinne

práca v dôchodku:
nárok na starobný dôchodok nebude dôvodom na výpoveď

presun sviatkov:
nebude možné presúvanie pracovného voľna za sviatky pripadajúce na utorok až štvrtok na dni okolo víkendu

debata chyba