Rakúšania zarábajú štyrikrát viac ako Slováci

Rakúšania stále zarábajú oveľa viac ako Slováci. Nižšie mzdy majú aj obyvatelia v iných štátoch strednej a východnej Európy. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti TPA Horwath porovnávajúcej Rakúsko s deviatimi krajinami strednej a východnej Európy.

27.05.2011 00:00
peniaze, euro, dôchodok, bankovky, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (54)

Kým priemerná mesačná mzda Slovákov v minulom roku dosiahla 769 eur, Rakúšania zarobili až 3 030 eur, čiže približne štyrikrát viac. České zárobky boli oproti Slovensku vyššie takmer o pätinu, poľské o štyri percentá. Na druhej strane Maďari zarobili o takmer päť percent menej. Oveľa lepšie sú na tom Slovinci, ktorých hrubá mzda je takmer dvojnásobne vyššia ako na Slovensku. Najnižšiu hrubú mzdu má Bulharsko, kde dosahuje len 328 eur, čo nie je ani polovica slovenského priemeru.

Priepastné rozdiely v mzdách v porovnaní s Rakúskom znižuje však porovnanie čistých miezd vzhľadom na kúpnu silu obyvateľstva. Minulý rok dosiahla čistá mzda na kúpnu silu takmer polovicu úrovne v Rakúsku.

Lepšie ako Rakúšania sú na tom Slováci v zaťažení práce daňami a odvodmi. Kým Rakúšania spolu so zamestnávateľmi odvádzajú takmer polovicu peňazí štátu, na Slovensku štátna kasa dostane necelých 41 percent zo mzdy. Celkové zaplatené odvody a dane sa na Slovensku nemenili posledných desať rokov. Najvýraznejšie sa na platbách štátu podieľajú sociálne odvody. Najviac štátu odvedú Maďari, ktorí z každej výplaty zaplatia 51,8 percenta.

Krajiny strednej a východnej Európy majú v porovnaní s Rakúšanmi výhodu v nákladoch na prácu. Väčšina týchto krajín, okrem Slovinska, napriek tomu od roku 2005 do 2008 stratila výhodu konkurencieschop­nosti práve pre ich rýchlejší rast. Náklady by sa v bývalých komunistických krajinách mali zvyšovať aj v nasledujúcich rokoch.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba