O príspevok na rekvalifikáciu žiadajú nezamestnaní na úrade práce

Úrady práce môžu nezamestnanému, ktorý má záujem sa ďalej vzdelávať alebo rekvalifikovať na inú prácu, zabezpečiť bezplatný kurz, ak o to písomne požiada.

03.05.2011 06:14
Práca, kurzy, rekvalifikácia, počítač Foto:
Najčastejšími vzdelávacími a rekvalifikačnými kurzmi, ktoré sa v rámci pripravovaného národného projektu budú organizovať, sú účtovníctvo, práca s počítačmi, či ako začať samostatne podnikať.
debata

Nezamestnaný má navyše, ak sa vzdeláva dlhšie ako jeden mesiac, nárok na dávku vo výške životného minima. „A k tomu nárok aj na preplatenie stravných a cestovných nákladov počas vzdelávania, prípadne môže požiadať aj o príspevok na službu pre rodiny s deťmi na pobyt dieťaťa v predškolskom zariadení alebo na starostlivosť o dieťa pred začatím povinnej školskej dochádzky,“ vymenúva Dana Holešová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline.

„Ten, kto je v tomto čase v hmotnej núdzi, má nárok aj na aktivačný príspevok,“ dodáva Marianna Lelkesová, vedúca osobného úradu Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Dunajskej Strede.

Vlani mali úrady práce k dispozícii 248 kurzov. „Teraz sa pripravujú nové národné projekty,“ informuje Danica Lehocká z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „V tomto a budúcom roku by tak úrady práce mali realizovať približne 1 552 kurzov.“ A zatiaľ čo vlani sa na kurzy vynaložilo 2 351 031 eur, na nové projekty je vyčlenených približne 16 miliónov eur. Treba však povedať, že nie každý, kto si o kurz zažiada, ho aj dostane. Všetko je limitované počtom miest a financií na kurzy, ktoré získajú úrady práce.

Najčastejšími vzdelávacími a rekvalifikačnými kurzami, ktoré sa v rámci pripravovaného národného projektu budú organizovať, sú účtovníctvo, opatrovateľský kurz, zváračský kurz, práca s počítačmi, obsluha vysokozdvižného vozíka, manikúra–pedikúra alebo kurz, ako začať samostatne podnikať.

Nezamestnaní však môžu využiť aj ďalšie štátne príspevky, o ktoré treba žiadať na regionálnom úrade práce. „Keď si uchádzač o zamestnanie sám aktívne hľadá zamestnanie a zúčastní sa na výberovom konaní či vstupnom pohovore u zamestnávateľa, úrad mu môže poskytnúť príspevok na náhradu časti cestovných výdavkov, ak cestovné výdavky z miesta trvalého alebo prechodného pobytu do miesta konania vstupného pohovoru alebo výberového konania a späť prevyšujú sumu 3,312 eura, a to vo výške 70 percent preukázaných cestovných výdavkov,“ uvádza Bibiána Kudláčová, riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Senici.

Ak uchádzač o zamestnanie získa pracovné miesto mimo miesta svojho trvalého alebo prechodného pobytu a pred nástupom do neho bol vedený v evidencii nezamestnaných najmenej tri mesiace, môže požiadať úrad o príspevok na dochádzku za prácou. Úrad mu môže uhradiť mesačne časť cestovných výdavkov na dochádzku za prácou, pričom príspevok sa poskytuje v sume preukázaných cestovných výdavkov, najviac v sume 135 eur mesačne za obdobie, aké bol vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie, najmenej však 6 a najviac 12 mesiacov.

Úrad môže nezamestnanému poskytnúť aj príspevok na presťahovanie za prácou, ak bol evidovaný ako uchádzač o zamestnanie najmenej 3 mesiace a bol z evidencie vyradený z dôvodu nástupu do zamestnania. Ak dochádza do práce viac ako 50 kilometrov, môže dostať príspevok vo výške najviac 1 327,76 eura. Na príspevok však nemá nárok, ak si prácu nájde v zahraničí.

Ak sa uchádzač o zamestnanie, ktorý je v evidencii úradu vedený najmenej tri mesiace, rozhodne vybaviť si živnosť, môže požiadať o poskytnutie príspevku na jej začatie. Jeho výška je závislá od priemernej miery evidovanej nezamestnanosti v okrese a priemernej mzdy v hospodárstve. V každom okrese je iná, treba sa informovať priamo na úrade práce. Ako uvádza napríklad Bibiána Kudláčová, v okresoch Senica a Skalica je tento príspevok v sume 2 575,05 eura.

Absolvent školy, ktorý po skončení sústavnej prípravy na povolanie nezískal svoje prvé pravidelne platené zamestnanie, resp. uchádzač o zamestnanie do 25 rokov, môže požiadať o absolventskú prax. Tá trvá najmenej 3 a najviac 6 mesiacov v rozsahu 20 hodín týždenne. Absolvent školy pred nástupom na absolventskú prax musí byť vedený v evidencii najmenej 3 mesiace. Absolventovi sa za výkon absolventskej praxe poskytuje paušálny príspevok vo výške sumy životného minima a náhrada poistného na úrazové poistenie.

Dlhodobo nezamestnaní sa môžu zúčastniť na aktivačných prácach formou menších obecných služieb pre obec, resp. formou dobrovoľníckej služby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba