Založil odbory a takmer stratil prácu

Zahraniční investori sa na Slovensku všetkými možnými spôsobmi bránia strate lacnej pracovnej sily.

18.03.2011 19:53
debata

U výrobcu svietidiel Hella Slovakia Signal–Lighting v Bánovciach nad Bebravou sa zamestnanci rozhodli založiť odbory, ktoré často aj za cenu štrajkov vedia firmu donútiť zvyšovať platy. Na vznik odborov však minulý týždeň jeden zo zamestnancov firmy Michal Nirka takmer doplatil stratou práce.

Nirka sa stal predsedom prípravného výboru odborov v podniku. Keď sa to firma dozvedela, zostal po pár hodinách bez práce. „Dostal som oznámenie, v ktorom bolo napísané, že z dôvodu iných prekážok v práci na strane zamestnávateľa mi podnik nebude schopný prideľovať žiadnu ďalšiu prácu s účinnosťou od momentu prevzatia tohto oznámenia až do odvolania,“ dodal Nirka. Po tom, ako sa o situáciu začal zaujímať denník Pravda, prišlo k zmene a nový šéf odborov už znova pracuje.

Nirka však tvrdí, že keď bol nútene doma, zamestnávateľ sa „snažil ľudí zastrašiť, aby neboli za odbory“. „Riaditeľ behal po závode ako besný pes, rozkopával debničky, ktoré boli čo i len trochu mimo vyznačených plôch a hulákal na robotníkov,“ dodal Nirka. Podľa neho sa firma tisícke zamestnancov vyhrážala, aby odbory nezakladali. „Zamestnávateľ reagoval veľmi hystericky. Zvolal míting, kde ľuďom povedal, že ak odbory vzniknú, tak príde k zrušeniu všetkých súčasných benefitov ako trináste platy, prítomnostný bonus a podobne,“ dodal Nirka.

Firma tvrdí, že s novozaloženými odbormi spor nemá. „Nevieme o tom, že by sme s odbormi mali mať nejaký konfl ikt. To, že u nás pôsobí odborová organizácia, nám bolo oznámené minulý týždeň,“ hovorí Martin Ragula, manažér firmy pre riadenia ľudských zdrojov. Na otázku, prečo pár hodín od vzniku odborov nebolo pre ich nového šéfa zrazu v podniku žiadnej práce odpovedal: „Spoločnosť Hella Slovakia Signal–Lighting dodržuje všetky právne predpisy upravujúce pracovnoprávne vzťahy.“

V zmysle Zákonníka práce má firma možnosť zamestnanca nechať dočasne doma s časťou platu. V odvetví sa to však využívalo najmä vlani a predvlani, keď bolo menej objednávok. Teraz sa predaju áut darí. Hella dodáva svetlá aj pre slovenské fabriky, ktoré čaká jeden z najlepších rokov.

O výške platov vo fabrike Nirka hovoriť nechce. Naznačuje však, že zamestnávateľ nemá dôvod mzdy upravovať, keďže pri takmer 10– percentnej nezamestnanosti v regióne je o prácu veľký záujem. „Odbory sú pre nás jedinou šancou, ako sa so zamestnávateľom dohodnúť na každoročnom zvyšovaní platov, preplácaní nadčasov či iných sociálnych výhodách,“ dodáva.

Ešte pred vznikom odborov sa zamestnanci vo firme pokúšali za vyššie platy lobovať cez zamestnaneckú radu, ale pre jej nízke právomoci podľa Nirku neuspeli.

Zakladaniu odborov sa bránia aj iné firmy. Vlani bol najznámejším bojom ľudí za rast miezd štrajk šičiek z Hencoviec. Prerušením výroby sa ženám nakoniec podarilo so zamestnávateľom dohodnúť na zvyšovaní platov o 50 eur. Dnes šičky mesačne zarábajú približne 370 eur v hrubom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba