Skôr ako pôjdete na úrad práce

Ako často vám musí úrad práce ponúknuť prácu, dokedy môžete byť v evidencii a kto za vás bude počas obdobia, keď nepracujete, platiť odvody? Na základné otázky o podmienkach na úradoch práce odpovedali pracovníci Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

14.09.2009 07:22
Úrad práce, nezamestnanosť Foto:
Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny
debata

Dokedy sa mám hlásiť na úrade práce?

Občan môže (nie je to povinnosťou) osobne podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie po ukončení pracovného pomeru na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého bydliska. K žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie nie je potrebné dokladovať zápočtový list, stačí predložiť občiansky preukaz a potvrdenie s presným dátumom ukončenia zamestnania (zápočtový list je možné dokladovať úradu práce, sociálnych vecí a a rodiny dodatočne). Ak občan podá žiadosť do 7 kalendárnych dní od rozviazania pracovného pomeru, do evidencie uchádzačov o zamestnanie je zaradený nasledujúcim dňom po rozviazaní pracovného pomeru.

Ako často sa musím hlásiť na úrade práce? Aké sú podmienky?

Uchádzač o zamestnanie je povinný aktívne si hľadať zamestnanie a aktívne hľadanie zamestnania osobne preukazovať úradu najmenej raz za kalendárny mesiac v termíne a na mieste určenom úradom práce, sociálnych vecí a rodiny. Uchádzač o zamestnanie je povinný na účel ponuky vhodného zamestnania alebo účasti na niektorom z aktívnych opatrení na trhu práce byť k dispozícii úradu práce, sociálnych vecí na rodiny do troch pracovných dní od doručenia písomnej výzvy alebo ústneho vyzvania úradom práce, sociálnych vecí a rodiny pri osobnom kontakte s uchádzačom o zamestnanie. Tiež je povinný najneskôr do troch pracovných dní písomne oznámiť každú zmenu oproti predchádzajúcemu zápisu v evidencii uchádzačov o zamestnanie.

Musím si platiť odvody, keď nemám príjem zo zamestnania?

Ak si občan nepodá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, vyplýva mu zákonná povinnosť hradiť si zdravotné poistenie sám, ak bude zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie, zdravotné poistenie platí počas evidencie štát. Je na slobodnom rozhodnutí každého občana, či si podá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, alebo bude dobrovoľne nezamestnaným občanom, pre ktorého vyplýva jediná zákonná povinnosť – hradiť si zdravotné poistenie.

Kedy mi vznikne nárok na podporu?

Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká uchádzačovi o zamestnanie ak má platené poistenie v nezamestnanosti najmenej 3 roky za posledné 4 roky alebo najmenej 2 roky za posledné 4 roky pri zamestnaní na dobu určitú. V prvom prípade je dĺžka vyplácania 6 mesiacov, v druhom prípade 4 mesiace. Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu. Vyplácanie dávky v nezamestnanosti je v kompetencii Sociálnej poisťovne.

Prečo ma môžu z evidencie uchádzačov o zamestnanie vyradiť?

Úrad vyradí uchádzača o zamestnanie z evidencie uchádzačov o zamestnanie napríklad dňom zistenia: a) vykonávania práce bez pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu, b) nástupu do zamestnania, c) nedodržania povinností voči úradu práce, ktoré predpisuje zákon o službách zamestnanosti bez vážnych dôvodov, d) nespolupráce s úradom alebo e) že mu bolo v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine udelené povolenie na zamestnanie. Zákon o službách zamestnanosti však špecifikuje množstvo ďalších dôvodov vyradenia z evidencie, ku ktorým, samozrejme, patrí aj požiadanie uchádzača o zamestnanie o vyradenie z evidencie na vlastnú žiadosť.

debata chyba