Motivačným listom poviete, že ste tí, ktorých firma hľadá

Ak máte záujem o ponúkané pracovné miesto, povinnou súčasťou vašej reakcie na danú pozíciu je dnes okrem životopisu aj motivačný list. Kým životopis stačí napísať jeden, ale dobrý a môžete ho rozosielať viacerým potenciálnym zamestnávateľom, motivačný list by mal byť vždy iný.

27.05.2009 06:53
debata

"V životopise poskytneme zamestnávateľovi základné informácie o sebe – kto sme, čo vieme a čím sme prešli. Motivačný list je niečo ako »prihláška« do práce, ktorá nás zaujala. Poslať preto životopis bez motivačného listu, je ako poslať oslávencovi pohľadnicu bez napísaného venovania,“ uvádza sa v príručke Let’s work, ktorú vydala spoločnosť Profesia a ktorá pomáha ľuďom nájsť si prácu.

Motivačný list slúži na rýchlu orientáciu v našom životopise. V motivačnom liste môžeme vyzdvihnúť naše špecifi cké schopnosti, zručnosti, skúsenosti či najvýznamnejšie výsledky. Motivačným listom v konečnom dôsledku zdôrazňujeme, že práve my sme tá osoba, ktorú zamestnávateľ hľadá. Ako ho správne napísať a z akých častí by sa mal skladať?

Adresa

V hornej časti motivačného listu sú vaše kontaktné údaje: meno a priezvisko, titul, adresa bydliska, telefonický kontakt. Pod vašou adresou je adresa spoločnosti, do ktorej chcete údaje poslať – názov firmy (meno personalistu), adresa. Je vhodné, ak viete meno osoby, ktorá má na starosti výber zamestnancov. Svedčí to o tom, že ste si už zistili informácie o spoločnosti, čím sa obyčajne zvyšujú vaše šance dostať sa na pohovor. Ak meno nepoznáte, zavolajte do firmy a zistite si ho.

Prvý odsek

V prvej časti motivačného listu oznamujete zamestnávateľovi, odkiaľ ste sa dozvedeli o voľnom pracovnom mieste. Ak ste sa o ňom dozvedeli z médií, uveďte i konkrétny názov, napríklad titul novín a dátum vydania. V ďalšej časti uveďte názov pozície, o ktorú sa uchádzate. Mnoho uchádzačov o zamestnanie zabúda na tento detail. Spoločnosti často vypisujú inzeráty na viaceré pozície a je pre ne dôležité, aby vedeli, o ktoré voľné pracovné miesto prejavujete záujem vy.

Napríklad: Na základe inzerátu uverejneného na Profesii 7. marca 2009 by som Vás chcela požiadať o prijatie do zamestnania. Zaujímam sa o pozíciu asistentky.

Druhý odsek

Ide o stručné zhrnutie vašich vedomostí, schopností (vzdelanie, ktoré sa viaže na pozíciu, osobitné schopnosti – ovládanie PC programov, absolvované školenia) či skúseností (predchádzajúce pracovné skúsenosti, prax popri štúdiu). Všetky sa však musia vzťahovať na pracovné miesto, o ktoré prejavujete záujem. Cieľom tejto časti je ukázať, akým prínosom môžete byť pre zamestnávateľa.

Najlepšie motivačné listy obsahujú i príklady najvýznamnejších výsledkov. Ak ste predajca, poukážte na najvýznamnejšie kontrakty, ktoré ste uzatvorili, ak ste manažér, poukážte na projekty, ktoré ste viedli a čo ste nimi dosiahli, ak ste špecialista ľudských zdrojov, poukážte na to, ako sa vám podarilo zastaviť fluktuáciu zamestnancov či vytvoriť vzdelávací program, ktorý prispel k zvýšeniu produktivity.

Tretí odsek

Mal by vyzdvihnúť vaše osobnostné vlastnosti, ktorými máte možnosť ukázať, akí vlastne ste a na základe ktorých sa odlíšite od ostatných kandidátov.

Tip: nenápadne zakomponujte do tejto časti práve tie skúsenosti a vlastnosti, ktoré zamestnávateľ v ponuke vyžaduje (nenápadne znamená používať synonymá). Pozitívne formulky na záver V záverečnom odseku vyjadrite túžbu stretnúť sa na osobnom pohovore. Zároveň poďakujte za čas, ktorý venovali vašej žiadosti.

Súhlas s uchovaním osobných údajov

Pri uchádzaní sa o pracovnú pozíciu môžete mať zo strany zamestnávateľa požiadavku okrem zaslania motivačného listu a životopisu poskytnúť aj takzvaný súhlas s uchovaním osobných údajov. Ide o to, že poskytujete písomný súhlas so spracovaním svojich osobných údajov na účely výberového konania. Ak si takýto súhlas vyžiada zamestnávateľ, mali by ste ho v motivačnom liste uviesť.

Dátum a podpis

Dátum by mal byť vždy aktuálny. Ak posielate motivačný list prostredníctvom pošty, podpísať by ste ho mali vždy rukou. Elektronický podpis je prípustný len pre e–mailové zasielanie dokumentov.

debata chyba