Nezdaniteľné minimum pomôže lepšie zarábajúcim

Milionársku daň bude v tomto roku vďaka poklesu nezdaniteľného minima platiť menej ľudí ako vlani. Na Slovensku znamená milionárska daň postupné znižovanie nezdaniteľnej časti základu dane pre lepšie zarábajúcich.

11.02.2011 08:01
Euro, peniaze, výplata, mzda Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým v minulom roku bol „milionárom“ každý, kto zarobil viac ako 1 475 eur, od januára sa nezdaniteľné minimum znižuje až od hrubej mzdy 1 774 eur. Milionársku daň tak v tomto roku bude platiť približne o 55–tisíc ľudí menej ako vlani. Každý, kto zarobí menej ako 1 774 eur, si môže z daňového základu mesačne odpočítať 296,60 eura. Daň tak platí len z časti svojho príjmu. Od hrubej mzdy 1 774 eur sa toto nezdaniteľné minimum postupne znižuje. Kto zarába 3 074 eur a viac, už nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum a platí daň z celého svojho príjmu. Vlani pritom „milionári“ strácali možnosť uplatniť si nezdaniteľné minimum už pri plate 2 963 eur.

Počas dvoch rokov, keď bolo nezdaniteľné minimum na úrovni 4 025,70 eura, sa zmenil aj spôsob výpočtu milionárskej dane. Namiesto 100–násobku životného minima sa tak nezdaniteľné minimum začínalo znižovať už pri ročnom základe dane vovýške 86–násobku životného minima. Kým ľudia s nižším príjmom vďaka zvýšeniu nezdaniteľného minima dostali vyššie čisté platy, lepšie zarábajúci si priplatili na daniach. Teraz je to naopak. Horšie zarábajúcim oproti vlaňajšku klesne čistý príjem o vyše sedem eur mesačne, lepšie zarábajúcim platy mierne vzrastú. Napríklad človek, ktorý v hrubom zarába 2–tisíc eur, vlani v čistom dostal 1 454 eur. V tomto roku bude dostávať o päť eur viac. Naproti tomu zamestnanec s hrubým príjmom 400 eur vlani dostával v čistom 344 eur. Jeho januárová mzda už bude 337 eur.

Nižšie dane vďaka zmene milionárskej dane zaplatia aj niektorí živnostníci. Kým pri podávaní tohtoročného daňového priznania sa začne nezdaniteľné minimum znižovať, až keď živnostník dosiahne zisk 15 943 eur, budúci rok zaplatí vyššie dane až keď dosiahne zisk 18 538 eur.

debata chyba