Ako prilákať najžiadanejšie IT talenty?

Odborníci z radov personalistov i biznisu sa zhodujú, že nábor IT talentov je spolu s odborníkmi v oblasti medicíny jednou z najťažších disciplín recruimentu.

12.03.2024 14:53
shutterstock 1590824863
debata

V dnešnej dobe, keď technológia rýchlo napreduje, sa stáva nábor IT profesionálov kľúčovou úlohou pre mnoho firiem. Ako teda na to, aby sme prilákali tie najlepšie talenty v oblasti informačných technológií? Interné dáta ATS RECRU za posledných šesť mesiacov priniesli zaujímavé poznatky, ktoré môžu pomôcť odpovedať na tieto otázky.

Najprv sa pozrime na čísla, ktoré hovoria samé za seba. Vytvorených bolo úctyhodných 8086 pracovných pozícií, na čo reagovalo neuveriteľných 77160 kandidátov, z ktorých sa podarilo umiestniť 4490. Osobitnú pozornosť si zaslúži IT sektor, kde bolo z 7754 reakcií, úspešne umiestnených 224 kandidátov, čo predstavuje úspešnosť 5%. Zaujímavé je, že väčšina kandidátov na IT pozície (63%) prišla z externých zdrojov, zatiaľ čo 37% z interných.

Najťažšie úlohy pre nábor v súčasnosti zahŕňajú široké spektrum pozícií, ktoré sú zásadné pre technologický pokrok a bezpečnosť podnikov. Do tejto kategórie zahŕňame špecialistov v oblasti technológií a vývoja softvéru, dátových vedcov a analytikov, ktorí sú vysoko žiadaní pre svoju schopnosť transformovať veľké objemy dát. Do popredia záujmu sa jednoznačne derie aj kybernetická bezpečnosť, pričom odborníci na ochranu digitálneho prostredia pred rastúcimi hrozbami sú mimoriadne žiadaní.

Evergreenom sú IT a technologickí manažéri, ktorí kombinujú technické zručnosti s mäkkými zručnosťami a leadershipom. Top päťku uzatvárajú odborníci na cloudové technológie a infraštruktúru, ktorí umožňujú firmám efektívne prechádzať a využívať cloudové služby.

Čo je na týchto rolách také náročné? Všetky tieto role vyžadujú unikátnu kombináciu technických znalostí, praktických skúseností a často aj špecifických zručností. V kombinácii s vysokým dopytom po trhu to potom robí skutočnú výzvu pre náborové tímy.

Aké teda môže byť tajomstvo úspechu v nábore IT profesionálov?

Zdá sa, že kľúčom je rozmanitosť zdrojov, z ktorých firmy čerpajú kandidátov. Petr Batal – general manager spoločnosti dream.jobs na Slovensku odporúča investovať do širokého spektra náborových kanálov, sociálnych sietí a využívať aj netradičné kanály ako je praca.pravda.sk alebo napríklad český portál Abravito, ktorý ponúka vzdelávacie kurzy aj ponuky práce pre IT profesionálov.

Milo môže prekvapiť aj interný referral program, či rozvoj absolventov vysokých škôl. To všetko sa ukazuje ako efektívna stratégia.

Nesmieme tiež zabúdať na flexibilné pracovné podmienky umožňujúce čiastočne, či plne pracovať z home office v kombinácii s dobre nastavenou kultúrou spoločnosti a férovou odmenou. Čerešničkou na torte je potom efektívne a kvalitné výberové konanie, ktoré IT adepti tiež berú do úvahy pri rozhodovaní.

Tento zoznam naznačuje, že flexibilita, otvorenosť novým prístupom a dôraz na rozvoj a podporu rôznorodých talentov sú kľúčové pre úspešný nábor IT profesionálov. Využitie mixu interných a externých zdrojov nielenže zvyšuje šance na nájdenie správnych kandidátov, ale tiež reflektuje dynamickú a premenlivú povahu technologického sektora.

Záverom, úspech v nábore IT talentov si vyžaduje viac ako len dobrý inzerát na portáli. Vyžaduje stratégiu, ktorá je proaktívna, multifunkčná a prispôsobivá aktuálnym trendom na trhu práce. S týmito poznatkami a správnym prístupom sa môže nábor IT profesionálov premeniť z výzvy na príležitosť pre rast vašej spoločnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #umelá inteligencia #nábor zamestnancov