Ako sa učiť cudzí jazyk v zahraničí

Cudzí jazyk sa dá najlepšie naučiť v prostredí, kde sa používa. Jazykové kurzy v zahraničí sú síce nákladnejšie, ale omnoho efektívnejšie ako domáce.

26.08.2010 10:34
Štúdium, jazyky, vzdelanie, učiteľ Foto:
Štúdium jazyka v zahraničí je efektívnejšie.
debata

Aby bol jazykový kurz naozaj dobrou investíciou, je dôležité pri výbere pobytu zohľadniť niekoľko faktorov, ktoré majú vplyv na kvalitu kurzu.

Počet účastníkov v skupine

Čím menšia skupina, tým viac môže učiteľ prispôsobiť výučbu potrebám účastníkov. V menších skupinách sú jednotliví účastníci nútení aktívnejšie sa zapájať do výučby, majú viac príležitostí komunikovať a dostávajú intenzívnejšiu spätnú väzbu. Informujte sa o maximálnom (nie priemernom) počte účastníkov v skupine.

Kvalitnejšie školy majú vo všeobecných jazykových kurzoch najviac 12– až 15–členné skupiny.

Ak môžete, cestujte mimo hlavnej turistickej sezóny

Obdobie letných prázdnin je hlavnou sezónou aj pre zahraničné jazykové školy. Ak sa rozhodnete pre pobyt mimo sezóny, môžete profitovať z menších študijných skupín, lepšieho prístupu ku všetkým zariadeniam školy a širšieho výberu kvalitného ubytovania.

Počet Slovákov v škole

Vyberte si školu, v ktorej nie je veľa Slovákov a Čechov, aby ste boli nútení čo najviac komunikovať v cudzom jazyku. Je síce pohodlnejšie, ak sa nemusíte namáhať ešte aj po vyučovaní, ale pobyt v zahraničí je práve preto taký účinný, lebo si zvyknete používať jazyk v najrozličnejších reálnych komunikačných situáciách. Navyše spoznáte ľudí zo všetkých kútov sveta.

Veková štruktúra účastníkov kurzov

Jazykové školy, v ktorých sa organizujú kurzy pre dospelých, prijímajú študentov zvyčajne od 16 až 18 rokov. V jednotlivých školách, resp. pri jednotlivých kurzoch, zvyčajne prevažuje určitá veková skupina. Agentúra môže na základe svojich skúseností poradiť klientovi aj s prihliadnutím na vek.

Dĺžka vyučovacej hodiny

Pri porovnávaní rôznychponúk si treba všímať aj dĺžku vyučovacích hodín, nielen ich počet. Ak si zvolíte školu, ktorá má napríklad päťdesiatminútové vyučovacie hodiny, čistý čas výučby je pri 20–hodinovom kurze 16 a pol hodiny týždenne. V škole, ktorá má štyridsaťminútové vyučovacie hodiny, predstavuje 20–hodinový kurz iba necelých 13 a pol hodiny výučby týždenne.

Nezávislé školy kontra siete

Školské siete zvyčajne ponúkajú tie isté typy kurzov vo všetkých svojich pobočkách a sú orientované na čo najširšie publikum. Ak uprednostňujete individuálny prístup a kurz prispôsobený vašim potrebám, vyberte si skôr niektorú z mnohých nezávislých škôl, ktoré ponúkajú širokú škálu kurzov, čo sa týka intenzity, zamerania, veľkosti skupín, ako aj časového rozvrhu výučby.

Odporúčanie slovenskej agentúry

Je výhodnejšie vybrať si agentúru, ktorá spolupracuje s rôznymi vzdelávacími inštitúciami a nie je zmluvne viazaná na výhradné zastúpenie jedinej siete škôl.

Akreditácia školy

Vyberte si školu, ktorá je akreditovaná národnými či medzinárodnými akreditačnými úradmi. Podmienkou akreditácie je splnenie stanovených kvalitatívnych kritérií.

ZDROJ: INTERSTUDY

debata chyba