Dobré jazykové školy informáciami nešetria

Bez cudzieho jazyka sú dnes ľudia vo svete stratení. Veľa študentov chce ísť po strednej škole študovať do zahraničia. Predpokladom štúdia v zahraničí je zasa dobrá znalosť študijného jazyka alebo jazyka krajiny, kde ste sa rozhodli študovať.

26.08.2010 10:22
Štúdium, jazyky, počítač, vzdelanie Foto:
Výučba cudzích jazykov sa stále zdokonaľuje. Ak ste sa rozhodli pre štúdium cudzej reči, pozornosť treba venovať výberu školy. Informácie, ktoré ste získali, je dobré overiť si priamo na mieste.
debata

Väčšina zahraničných škôl vyžaduje medzinárodne uznávané jazykové testy ako potvrdenie schopnosti uchádzača študovať v cudzom jazyku. Ako podmienka na prijatie sa vyžadujú takmer vo všetkých prípadoch.

Štandardizované testy slúžia na meranie a hodnotenie jazykových a vedomostných schopností študentov pochádzajúcich z rôznych krajín sveta s rozdielnymi školskými systémami. Tieto testy sa administrujú po celom svete za rovnakých podmienok. Väčšina škôl v USA vyžaduje v rámci prijímacieho konania predloženie výsledkov jedného alebo viacerých štandardizovaných testov. Takmer každá škola vyžaduje od zahraničných študentov test TOEFL.

Pri angličtine je výhodné urobiť si tzv. Cambridgeské skúšky, ktoré majú niekoľko stupňov. Toto osvedčenie má celoživotnú platnosť. Ako dôkaz o jazykových schopnostiach často vyžadujú TOEFL alebo Cambridgeské skúšky aj niektoré európske univerzity, ktoré majú výučbu aj v angličtine. V prípade štúdia vo francúzštine, v španielčine alebo taliančine sú potrebné jazykové skúšky, ktoré uznávajú príslušné ministerstvá školstva. Aby ste ich úspešne zvládli, tiež sa na ne musíte pripraviť vopred v jazykovej škole.

Metódy výučby sa stále vyvíjajú a menia. Najviac však podliehajú technickým vymoženostiam. Výučba rôznymi spôsobmi, napríklad online kurzy, knihy na webe, to už je dnes takmer samozrejmosť. Uľahčuje to prácu nielen študentom, ale aj učiteľom. „Od roku 1878, keď Maximilian Berlitz vyvinul komunikačnú metódu výučby jazykov, sa nič nezmenilo, značný pokrok však nastal v technológiách výučby,“ uvádza Eva Vargová z jazykovej školy Berlitz. Pokračovanie – s. 18Kvalitné jazykové školy informáciami nešetria

„V našom jazykovom centre preto ponúkame okrem kurzov v jazykovej škole aj interaktívne online kurzy, tzv. Berlitz Virtual Class.“

Ako si teda v množstve jazykových škôl nájsť tú pravú? Ak výber jazykovej školy podceníte, uškodíte len sami sebe. Prvým kritériom je jej ochota uverejňovať o sebe pravdivé a úplné informácie. Tá, ktorá je dobrá, vopred informuje buď na svojich internetových stránkach, alebo s podporou rôznych marketingových prezentácií. To všetko si treba dobre preštudovať a konfrontovať s informáciami priamo od školy, aby ste mali istotu, že škola napríklad v inzerátoch nesľubuje niečo, čo v rámci normálnej a bežnej ponuky nevie poskytnúť. Treba si aj od školy vyžiadať viac referencií od skutočných študentov. Jednoznačne negatívne sú poulične nelegálne vylepované plagátiky. Tento spôsob hovorí o škole dosť, teda, že je na kolene a horúcou ihlou šitá aj výučba. Veľa napovie aj hodnotenie alebo umiestnenie jazykových škôl. Tie si tiež môžete nájsť na webových stránkach. Samozrejme, školu treba aj navštíviť. Veľa povie aj prostredie a to, ako sa k vám budú správať jej zamestnanci. Ak ste si nazbierali veľa informácií, je dobré si ich priamo na mieste overiť a opýtať sa na všetko, čo vás zaujíma. Ak ste začiatočník, určite pre vás budú vhodné iné kurzy a možno aj iná škola.

Čoraz viac sa však kladie dôraz – okrem zvládnutia reči tak, aby ste sa mohli dohovoriť – aj na dôkladnú znalosť odborných výrazov. Tie sa nedajú naučiť po roku či dvoch v jazykovej škole. Štúdiu sa treba venovať dlhodobo a cieľavedome.

debata chyba