Nezamestnanosť na Slovensku v auguste klesla na 13,19 percenta

ČTK | 20.09.2012 12:47
úrad práce, sociálnych vecí a rodiny,... Foto:
Ilustračné foto
Nezamestnanosť na Slovensku v auguste klesla na 13,19 percenta z 13,27 percenta v júli. Informovalo o tom vo štvrtok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Oproti vlaňajšku, keď bolo bez práce 13,12 percenta Slovákov, sa situácia na trhu práce v krajine pod Tatrami mierne zhoršila.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli nastúpiť do práce, v auguste klesol medzimesačne o 0,6 percenta na zhruba 356 400 ľudí. V medziročnom porovnaní pribudlo viac ako 6 500 ľudí bez práce. Slovensko patrí v Európskej únii k štátom s najvyššou nezamestnanosťou.

Ústredie práce očakáva, že v ďalšom období sa pokles nezamestnanosti v krajine zastaví. Do evidencie úradov práce by sa totiž mali zaregistrovať absolventi stredných škôl, ktorí nepokračujú v štúdiu a ktorí si nenašli zamestnanie.

Slovenské ministerstvo financií, ktoré začiatkom týždňa znížilo odhad rastu domácej ekonomiky pre budúci rok, oživenie na trhu práce zatiaľ nepredpokladá. Nezamestnaných by podľa prognózy ministerstva malo ubúdať až v roku 2014.

Nezamestnanosť na Slovensku prudko vzrástla v roku 2009 po prepuknutí globálnej ekonomickej krízy. Tento rok vo februári sa vyšplhala na viac ako sedemročné maximum 13,76 percenta.

Na rozdiel od Slovenska je miera nezamestnanosti v Česku výrazne nižšia. V auguste stagnovala na 8,3 percenta.