Štvrtine podnikov podľa kritérií zákona hrozí úpadok

SITA | 03.03.2017 13:48
Kritérium hrozby úpadku, ktoré slovenská legislatíva definuje na základe pomeru vlastného imania a záväzkov spoločnosti, v minulom roku spĺňalo 25,76 % podnikov.

Najväčší podiel spoločností v kríze, ktorým hrozí úpadok, pripadá na komanditné spoločnosti (33,04 %), najmenší podiel na akciové spoločnosti (20,26 %) a medzi spoločnosťami s ručením obmedzeným hrozí úpadok 25,92 % podnikom. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Slovak Credit Bureau, s. r. o. (CRIF SK), ktorá skúmala účtovné závierky 184 501 spoločností s právnymi formami, na ktoré sa vzťahujú zákonné ustanovenia o spoločnosti v kríze.

Ako ďalej CRIF SK uviedla v zverejnenej správe, najväčší podiel spoločností v kríze, ktorým hrozí úpadok, a to 28,85 %, podniká v sekcii veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov. Sekciou s druhým najväčším podielom spoločností v kríze sú odborné, vedecké a technické činnosti (14,95 %) a treťou sekciou sú administratívne a podporné služby (10,14 %).

Z hľadiska sídla spoločností najväčší podiel spoločností v kríze, ktorým hrozí úpadok, je v Bratislavskom kraji (36,86 %). Nasleduje Košický kraj, s podielom 10,94 % a Nitriansky kraj s podielom 10,25 %. Najmenší podiel spoločností v kríze má Trenčiansky kraj, konkrétne 7,26 %.

Ako však vysvetlila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková, definovať spoločnosť v kríze, ktorej hrozí úpadok, iba na základe pomeru vlastného imania a záväzkov, zodpovedá definícii krízy len čiastočne, keďže tento pomer vypovedá len o zadlženosti spoločnosti. Podľa nej je potrebné detailne zistiť, či spoločnosť uhrádza svoje záväzky včas, aká je štruktúra záväzkov z hľadiska štruktúry veriteľov, či má dostatok zdrojov na úhradu záväzkov voči obchodným partnerom a iným veriteľom.

Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, resp. leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.