Absolvent strednej odbornej školy má dobrú šancu zamestnať sa

Zuzana Hlavačková, Pravda | 06.03.2017 06:00
žena, práca, robota Foto:
Ilustračné foto.
Čoraz väčší nedostatok pracovnej sily v stredoeurópskom regióne zvyšuje dopyt po absolventoch stredných škôl nielen na Slovensku, ale aj v susednom Česku. Firmy upravujú svoje požiadavky na uchádzačov o zamestnanie a od svojich budúcich pracovníkov nepýtajú dlhodobú prax v odbore.

Šancu dobre zamestnať sa tak majú aj čerství absolventi stredných odborných škôl. Keď získajú prax, dokážu často zarobiť viac než tí, ktorí ukončili vysokú školu. „Dlhodobo najväčší náborový apetít majú, čo sa absolventov stredných škôl týka, firmy z oblasti strojárstva a automobilového priemyslu. No záujem je aj zo strany spoločností, ktoré pôsobia v oblasti logistiky, dopravy, skladovania či maloobchodu,“ vysvetľuje Adrian Suchánek, personálny riaditeľ Wincott People. Tento trend je badateľný nielen na Slovensku, ale aj v Česku. Pre oba štáty platí, že firmám chýbajú najmä ľudia na kvalifikovanejšie výrobné pozície, ako sú: operátor výroby, obrábač kovov (frézar, sústružník, brúsič a pod.), elektrikár, zvárač, opravár strojov a zariadení, kontrolór kvality, programátor/nas­tavovač CNC stroja a lakovač. „Ak sa mladý človek prihlási na stredoškolský odbor s daným alebo príbuzným zameraním, má veľkú šancu, že si po skončení štúdia dokáže nájsť dobrú prácu. Po spomínaných profesiách totiž bude s istotou dopyt nielen o štyri roky, keď školu ukončí,“ hovorí Suchánek.

Ako si vyberať

Mladí ľudia by si preto mali strednú školu vyberať rozumne a nie na základe často falošnej prestíže jednotlivých profesií. Niekedy je lepšie vybrať si kvalifikované manuálne povolanie, než za každú cenu ísť na gymnázium a potom vyštudovať niektorý z populárnych, no v praxi neperspektívnych vysokoškolských odborov. Napríklad podľa oficiálnych štatistík slovenského ministerstva školstva je priemerný plat absolventa Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici 671 eur mesačne. V prípade rovnomennej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku je to 690 eur, absolvent Pedagogickej fakulty Prešovskej univerzity dostane v priemere o 2 eurá v hrubom mesačne viac. Výrazne viac na Slovensku nezarobia ani mnohí ľudia s vyštudovanou sociálnou prácou, filozofiou, kulturológiou, environmentálnym manažérstvom alebo manažmentom verejnej správy.

Naproti tomu, nastavovač alebo programátor CNC stroja dokáže zarobiť bez problémov vyše 900 eur v hrubom, podobne je to so zváračmi, elektrikármi či kvalifikovanými obrábačmi kovov. Podobná situácia je aj v Česku. Podľa interných informácií Wincott People skúsení zvárači, klampiari, sústružníci alebo špecializovaní lakovači zarobia bez príplatkov aj 1 480 eur a majú isté uplatnenie na celý život. Na rozdiel od veľkej časti manažérov sa k takejto mzde dopracujú za podstatne kratší čas – za 3 až 4 roky po vyučení a s výrazne nižšími nákladmi súvisiacimi s niekoľkoročným štúdiom. Na druhej strane, klesá záujem firiem o absolventov nízko kvalifikovaných stredoškolských odborov, kde ľudskú prácu postupne nahrádzajú stroje. Sú to napríklad nízko kvalifikovaní stavbári (výkopové a manipulačné práce), lesníci, farmári a pod.

Pomôže aj internet

„Tieto faktory by mladí ľudia pri výbere strednej školy nemali podceňovať. Mali by si zvážiť, akú prácu a s akým ohodnotením im daná stredná škola zabezpečí. Nemali by sa preto rozhodovať emotívne a už vôbec nie spôsobom: pôjdem tam, kam kamaráti, nebudem predsa trhať partiu,“ upozorňuje Suchánek. Okrem konkrétneho študijného odboru je dobré si zvážiť pri výbere školy aj iné kritériá. Napríklad to, ako spolupracuje s konkrétnymi zamestnávateľmi v regióne. Firmy totiž zvyknú siahať po absolventoch škôl v oblasti, v ktorej pôsobia. Práve preto so školami spolupracujú, aby si už počas štúdia dokázali podchytiť a pripraviť ľudí, ktorých môžu v budúcnosti zamestnať. Pri rozhodovaní sa o konkrétnej škole je preto dobré sa na tieto veci opýtať.

„Dobrým vodidlom pri výbere strednej školy môže byť aj internet. Stačí sa pozrieť na niektorý z väčších pracovných portálov a zistiť si, akých ľudí firmy v regióne hľadajú a podľa toho si vybrať. Stačí na to päť minút, no z dobrého rozhodnutia budete ťažiť desaťročia,“ dodal Adrian Suchánek.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ