Počet podnikateľských subjektov vlani rástol

SITA | 11.01.2017 21:14
Ku koncu tretieho kvartálu 2016 bolo na Slovensku 579 434 podnikateľských subjektov evidovaných Štatistickým úradom SR.

Väčšinu, 370 118, tvorili fyzické osoby – podnikatelia, zvyšok boli podniky. Uvádza sa to v Správe o stave podnikateľského prostredia v SR, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie. Podľa správy, ktorú pripravilo ministerstvo hospodárstva, sa tak vlani zvýšil počet podnikateľských subjektov po poklese v predchádzajúcom roku, kedy ich ku koncu decembra bolo 531 729.

Poslanec za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA) Eduard Heger však vládnu správu označil za vágny a nekonkrétny dokument, ktorý nespĺňa atribúty výročného ministerského dokumentu komplexne hodnotiaceho podnikateľské prostredie a navrhujúceho riešenia. Podľa neho v dokumente chýba hlbšia analýza podnikateľského prostredia, pripravených legislatívnych opatrení, ako i vizualizácia dopadov týchto opatrení.

Ako upozornil Heger, v správe sa napríklad konštatuje, že najväčší potenciál voľnej pracovnej sily je na východnom Slovensku, avšak väčšina zahraničných investícií smerovala a smeruje do západných časti Slovenska. „A práve preto, ako sa uvádza i v správe, volí veľa ľudí odchod za prácou do zahraničia,“ skonštatoval Heger.