Mladí Španieli už neodchádzajú hromadne za prácou do Nemecka

ČTK | 31.12.2016 18:47
Španielske hospodárstvo rastie a pre mladých Španielov už nie je Nemecko zasľúbenou krajinou.

Začiatkom roku 2011 vyhlásila nemecká kancelárka na návšteve v Španielsku, že Nemecko nutne potrebuje „stotisíc“ inžinierov. V prípade mládeže jej slová padli na úrodnú pôdu. Všetci chceli preč, pretože nezamestnanosť mladých v Španielsku bola vtedy s 53 percentami na prvom mieste v Európskej únii. Medzi rokmi 2010 a 2014 sa počet Španielov zamestnaných v Spolkovej republike zvýšil podľa údajov Spolkovej agentúry práce z 38 000 na 64 000. Zo žiadnej inej juhoeurópskej krajiny zasiahnutej krízou neprišlo viac ľudí, napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Najskôr sa museli naučiť nemecky. Pred madridským Goetheoho inštitútom sa tvorili dlhé rady. Počet študentov sa skoro zdvojnásobil. V rekordnom roku 2012 sa tu učilo 6370 študentov, viac ako v akomkoľvek nemeckom kultúrnom stredisku na svete.

V roku 2012 spustila nemecká vláda projekt, ktorý mal mladým Európanom pomáhať so začiatkom v Nemecku, súčasťou bol aj päťmesačný intenzívny jazykový kurz. Program bol otvorený všetkým Európanom, ale väčšinu účastníkov tvorili Španieli. Ešte tento rok, keď sa program končí, sa do neho zapojilo 1539 Španielov, 280 Talianov a 167 Grékov.

Záujem o španielsku pracovnú silu zo strany nemeckých firiem je veľký do dneška, ale začali chýbať peniaze. Keď potom pred viac ako rokom prišli do Nemecka státisíce utečencov, dúfali tunajší zamestnávatelia, že toľko potrebný dorast nájdu medzi nimi. Medzitým sa však ukázalo, že veľkej časti Sýrčanov, Afgancov a Afričanov chýba potrebná kvalifikácia.

Ale aj Španieli, ktorí ju majú, sa v Nemecku nepresadzujú ľahko. Podľa štúdie nadácie Hans-Böckler Stiftung je pre dve tretiny z nich najväčším problémom nedostatočná znalosť nemčiny. Ťažkosti majú ale aj s cudzou kultúrou. Mladí Španieli z veľkomiest ako Madrid sa v Nemecku ocitli v odľahlých dedinách v Sasku a Meklenbursku-Predpomoransku. Mnohí z nich sú na svoje rodiny viazaní viac ako rovnako starí Nemci. Túžbu po domove im sťažuje zžiť sa s novým prostredím.

Podľa Nemeckej obchodnej komory pre Španielsko (AHK) závisí úspešný presun na sever na podniku a odvetvia. Pomerne ľahko sa hľadajú učni elektrotechnických odborov do prestížnej firmy, o dosť ťažšie je to v stavebníctve. Mladí Španieli, ktorí doma už boli vyučení, nechápu, prečo musia v Nemecku chodiť ďalšie tri roky do učňovskej školy.

Zároveň sa zase množia dôvody, prečo zostať doma. Španielska ekonomika v tomto roku rastie o 3,1 percenta, dvakrát rýchlejšie ako nemecká. Nezamestnanosť na jeseň prvýkrát po dlhej dobe klesla pod 20 percent. V krajine žijú štyri milióny ľudí vo veku 16 až 24 rokov, z nich 2,5 milióna študuje, alebo pracuje v domácnosti. Zo zvyšných 1,5 milióna hľadá 650 000 prácu, nezamestnaných ich teda je 42 percent. Z celej vekovej škály ide ale len o 16 percent, každého šiesteho.

To je stále viac ako v Nemecku, kde ich podiel je len sedem percent, ale takéto číslo už sa blíži európskemu priemeru. Španieli však pred sebou majú ešte veľa práce, aj pokiaľ ide o jazyky.

Kým 70 percent mladých Švédov sa v cudzom jazyku vie dohovoriť na náročnejšej úrovni B, medzi ich španielskymi rovesníkmi je to len 30 percent. Na bežných španielskych školách sa nemecky učia menej ako tri percentá žiakov. V Španielsku je to celkovo asi 80 000, na podobne početnej Ukrajine celý milión. Ako cudzí jazyk sa v školách najčastejšie vyučuje francúzština. Ale aj susedné krajiny bojuje s vysokou nezamestnanosťou.