Nie sú ľudia, horekujú aj české firmy

ČTK | 28.11.2016 00:00
Na českom pracovnom trhu pretrváva nedostatok zamestnancov, ktorý umocňuje dopyt po brigádnikoch pre predvianočné predaje. Zhodli sa na tom viaceré personálne agentúry.

Nedostatok ľudí podľa nich už vážne ohrozuje výkonnosť českých firiem, pretože tie nie sú z kapacitných dôvodov schopné pokryť svoje zákazky či splniť obchodné plány. Hrozí napríklad aj oneskorenie v doručovaní tovaru.

„Nedostatok pracovníkov panuje v roku 2016 naprieč takmer všetkými odbormi. Tento stav trvá aj teraz pred Vianocami, preto mnohé firmy plánujú kratšie alebo žiadne odstávky, lebo doháňajú zákazky. A navyše vzniká veľká požiadavka po sezónnych pracovníkoch,“ povedal riaditeľ poradenskej firmy McROY Czech Tomáš Surka.

„Situácia sa s príchodom Vianoc až natoľko nemení, nedostatok zamestnancov pretrváva vo všetkých odboroch,“ súhlasil šéf personálnej agentúry Hays Ladislav Kučera. Najvýraznejšie sa tradične dotýka odborov, ako sú výroba, strojárstvo, IT, obchod a online marketing.

Predvianočné obdobie sa spája so zvýšenou potrebou dočasných zamestnancov v obchodoch, aby firmy dokázali čeliť zvýšenému náporu zákazníkov. Dočasné zamestnávanie využívajú aj firmy pre svoje účtovné oddelenia, kde teraz hľadajú výpomoc s ročnými závierkami a reportovaním, podotkol.

Nedostatok ľudí je stále výraznejší vo výrobných firmách.

„Aktuálne hľadáme do výroby kandidátov pre tisícky pracovných pozícií, napospol ide o robotnícke profesie, teda tzv. operátorov výroby. Na českom trhu chýba tiež asi 20 000 IT špecialistov rôzneho zamerania. Čím ďalej, tým zložitejšie sa hľadajú aj ľudia do oblasti podnikových služieb, predovšetkým potom tí , ktorí hovoria menej obvyklými jazykmi,“ uviedla riaditeľka marketingu personálne agentúry Grafton Recruitment Jitka Součková.

Nedostatok ľudí už podľa nej ohrozuje expanzívne plány mnohých českých firiem, firmy si navzájom v oblasti ľudských zdrojov silne konkurujú a čím ďalej tým viac sa snažia pritiahnuť pracovnú silu aj zo zahraničia.

Po brigádnikoch je podľa Surku najväčší dopyt v oblasti e-commerce, logistike, tlačiarňach a potravinárstve, v decembri potom ešte navýšia dopyt po nových zamestnancoch i obchodné reťazce. Toto v spojení s veľmi nízkou nezamestnanosťou spôsobuje, že záujemcov je naozaj nedostatok, firmy tak často navyšujú brigádnickej mzdy. „V Prahe ponúkame brigádnicke pozície aj za 160 českých korún (takmer šesť eur) za hodinu,“ poznamenal.

Najväčšia potreba brigádnikov je vo veľkých mestách, kde je zamestnanosť spravidla najväčšia a tým aj najmenší dopyt po brigádach a zamestnaniach.

„Teraz hľadáme naprieč Českom približne stovku brigádnikov,“ upozornila napríklad riaditeľka ľudských zdrojov McDonald's ČR Lucie Dostálová.

Tradične najväčšie starosti majú firmy s nedostatkom brigádnikov v predvianočnom období. Napríklad pre balíkové prepravné spoločnosti ide o najvyťaženejšie obdobie v roku.

„Prepravcovia sa preto snažia zabezpečiť si brigádnikov s maximálnym predstihom už od konca leta. Ale napríklad naplniť stavy vodičov, ktorých je nedostatok naprieč všetkými odbormi, je prakticky nemožné, chýbajú ich desiatky percent,“ uviedol riaditeľ internetovej prepravnej služby Zaslat.cz Miroslav Michalko. Pred Vianocami preto môže podľa neho dochádzať k oneskoreniu v doručovaní objednaného tovaru.