Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku rastie

SITA | 28.03.2016 13:24
Ku koncu februára tohto roka pracovalo na Slovensku 26,6 tis. cudzincov. V porovnaní s februárom minulého roka ide o nárast o 5,9 tisíc osôb.

Najpočetnejšie zastúpenie na slovenskom pracovnom trhu majú občania Rumunska. Tých ku koncu minulého mesiaca na Slovensku pracovalo 6,3 tisíc, čo je medziročne viac o 1,4 tisíc osôb. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na druhej priečke sú občania Českej republiky, ktorých 3,3 tisíca prišlo za prácou na Slovensko. Oproti februáru vlaňajška tak počet občanov Českej republiky pracujúcich na Slovensku stúpol o 732. Nasleduje Poľsko, ktoré zaznamenalo na konci druhého mesiaca tohto roka takmer 3,1 tisíc svojich občanov pracujúcich na Slovensku, čo je medziročne menej o 74 ľudí.

Každý tretí cudzinec na Slovensku pracoval ku koncu februára tohto roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných vyše 8,5 tis. cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý koncom minulého mesiaca zaevidoval vyše 2,4 tis. zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Čadci vykázal takmer 1,1 tis. pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len traja cudzí štátni príslušníci pracovali vo februári v okrese Gelnica.