Duálna akadémia bude pripravovať študentov pre Volkswagen

SITA | 20.02.2016 08:58
Stredná odborná škola (SOŠ) automobilová na ulici Jána Jonáša v Bratislave sa od 1. septembra zmení na Duálnu akadémiu.

Na piatkovom zasadnutí bratislavského krajského zastupiteľstva to schválili krajskí poslanci. Duálna akadémia bude pripravovať absolventov na prácu s robotmi a automatizačnou technikou a je spoločným projektom Volkswagen Slovakia a Matador Automotive. Ako povedal člen predstavenstva Volkswagen Slovakia pre personálnu oblasť Eric Reuting, sedemdesiat percent štúdia bude praktická výučba, tridsať percent bude teórie.

„Keď sa na to pozrieme z pohľadu bežného týždňa, žiaci budú tri až štyri dni praxovať,“ pripomenul a doplnil, že učiteľov Duálna akadémia prevezme a bude ich naďalej kvalifikovať tak, aby nadobudli potrebné vedomosti, ktoré budú študentom ďalej odovzdávať. „Hlavnou výhodou je okamžité napojenie na prax. Ľudia, ktorí absolvujú Duálnu akadémiu, nepotrebujú žiadnu rekvalifikáciu a nie je o nich pochybnosť, či videli reálnu výrobu,“ zhrnul predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Budovu SOŠ automobilovej na ulici Jána Jonáša v Bratislave prenajme BSK Duálnej akadémii na čas neurčitý. Technologické vybavenie bude žiakom k dispozícii v priestoroch Volkswagen Slovakia. Akadémia ponúkne študijné odbory mechanik-mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení a mechanik nastavovač. Do prvého ročníka prijme od septembra približne sto absolventov základných škôl. Štúdium v Duálnej akadémii bude bezplatné, škola zároveň ponúka úspešným absolventom nástup do Volkswagen Slovakia a Matador Automotive. Do obnovy priestorov chce Duálna akadémia investovať deväť miliónov eur.
Duálna akadémia ako súkromný zriaďovateľ vytvorí všetky predpoklady pre vstup SOŠ automobilovej do systému duálneho vzdelávania na základe prejaveného záujmu akéhokoľvek zamestnávateľa v zmysle schváleného Centra odborného vzdelávania a prípravy pre oblasť automobilového priemyslu.