Zamestnancov na Slovensku nepribudne, Slováci starnú

SITA | 27.01.2016 13:25
Počet zamestnaných ľudí na Slovensku bude v dlhodobom horizonte vplyvom demografického vývoja stagnovať. Uvádza sa to v analýze Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) s názvom Vplyv starnutia populácie na zamestnanosť a ekonomický rast.

"Pre zachovanie relatívne rýchleho ekonomického rastu bude nutné prijať nové opatrenia v oblasti trhu práce, zvýšiť čistú migráciu, zvýšiť prílev kapitálu alebo zlepšiť celkovú produktivitu,“ konštatuje sa v materiáli.

Podľa demografických prognóz je nepriaznivý vývoj posledných štyroch rokov začiatkom dlhého obdobia, počas ktorého bude populácia prechádzajúca do poproduktívneho veku systematicky početnejšia ako mladšie vekové skupiny, ktoré by ju mali nahradzovať. Výsledný pokles populácie v produktívnom veku bude zároveň sprevádzaný aj nárastom počtu ľudí starších ako 65 rokov. "Kým na Slovensku v roku 2014 pripadalo na jedného seniora 5 ľudí v produktívnom veku, v roku 2030 sa očakáva, že to budú už len traja,“ upozorňuje sa v analýze.

V európskom kontexte ide pritom podľa materiálu RRZ o jednu z najrýchlejšie prebiehajúcich demografických zmien. "Pre porovnanie, v rovnakom období sa v celej Európskej únii zníži počet ľudí v produktívnom veku pripadajúcich na jedného seniora len približne o jedného človeka, teda polovičným tempom v porovnaní so Slovenskom,“ konštatuje sa v materiáli.