Štát chce podporiť starších, mladých i dlhodobo nezamestnaných

Soňa Pacherová, Pravda | 26.01.2016 12:23, aktualizované: 
Ján Richter, minister práce Foto: ,
Šesť pripravených projektov na podporu zamestnanosti predstavil minister práce Ján Richter (na snímke s generálnym riaditeľom Ústredia práce Mariánom Valentovičom).
Zapojiť do práce 90-tisíc uchádzačov. A to najmä z rizikových kategórií: mladých do 29 rokov, dlhodobo nezamestnaných či ľudí v preddôchodkovom veku nad 50 rokov. Taký výsledok očakáva rezort práce od šestice pripravených projektov na podporu zamestnanosti, ktoré už začal realizovať. Chce na ne využiť takmer 300 miliónov eur z nového európskeho Operačného programu Ľudské zdroje.

„Projekty predstavujú celkovo objem skoro 300 miliónov eur a očakávame, že by mali pomôcť zamestnať sa 90-tisíc uchádzačom o zamestnanie,“ potvrdil v utorok minister práce Ján Richter. Prvý projekt nazvaný Praxou k zamestnaniu, na ktorý je vyčlenených 50 miliónov eur, by mal pomôcť asi 16-tisíc mladým absolventom. „Mal by im dať to, čo im nedala škola – teda prax,“ skonštatoval Richter. Na základe podmienok projektu môžu zamestnávatelia, ktorí vytvoria polovičný pracovný úväzok pre mladého nezamestnaného, požiadať úrad práce o finančný príspevok na takzvané mentorované zapracovanie a prax.

Ďalší program pod názvom Absolventská prax štartuje zamestnanie umožní zamestnávateľovi, ktorý dal prácu nezamestnanému, ktorý u neho predtým vykonával absolventskú prax, získať z úradu práce príspevok na uhradenie zdravotných a sociálnych odvodov. Absolventa však musí zamestnať na plný úväzok najmenej na deväť mesiacov, pričom príspevok mu úrad práce bude poskytovať najviac pol roka. Aj na tento projekt je vyčlenených 50 miliónov eur a mohlo by sa vďaka nemu podporiť okolo 47-tisíc pracovných miest pre mladých.

Peniaze z eurofondov pomôžu tiež mladým nezamestnaným začať podnikať. Na rozbeh môžu dostať od úradu práce príspevok, ak samostatne zárobkovú činnosť budú vykonávať najmenej dva roky. Suma vyčlenená na tento projekt sa taktiež pohybuje na úrovni 50 miliónov eur, k práci má pomôcť vyše 10-tisíc ľuďom.

Šancu na zamestnanie by mali dostať aj tí, ktorí sú bez práce už viac ako rok. Na projekt má ísť asi 50 miliónov eur pre viac ako 10-tisíc nezamestnaných. Ide o podporu verejného zamestnávania, pričom zamestnávateľom môže byť samospráva, občianske združenie, nadácia alebo nezisková organizácia.

Na podporu zamestnávania dlhodobo nezamestnaných sa zameriava piaty program Cesta z kruhu nezamestnanosti. Na ten je vyčlenených okolo 50 miliónov eur pre vyše 7-tisíc ľudí. Zamestnávateľ ich musí prijať na plný alebo polovičný úväzok na najmenej 15 mesiacov. Príspevok na uhradenie časti celkovej ceny práce bude zamestnávateľ v závislosti od dĺžky evidencie nezamestnaného dostávať najviac 12 alebo 15 mesiacov.

Posledný projekt s názvom Chceme byť aktívni na trhu práce bude orientovaný na vytváranie pracovných miest pre ľudí nad 50 rokov. Zamestnávateľovi, ktorý dokáže dať prácu nezamestnanému v tomto veku najmenej na jeden rok, uhradí úrad práce za tohto zamestnanca sociálne aj zdravotné odvody, maximálne však počas 12 mesiacov. Na projekt by malo odísť zhruba 30 miliónov eur, zamestnať by mal pomôcť vyše 5-tisíc osôb danej skupiny.

Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislava Machunku je dobré, že vláda sa pomocou eurofondov snaží podporiť najmä zamestnávanie ľudí znevýhodnených na trhu práce, predovšetkým s nízkym vzdelaním či bez praxe. „Každé miesto vytvorené pre tieto skupiny je prínosom, ale ambíciu vlády zamestnať takto až 90-tisíc osôb považujem za prehnanú,“ mieni Machunka.

Pre zamestnávateľov sú podľa ich zástupcu najzaujímavejšie projekty zamerané na mladých. „Ak si ich môžeme zaškoliť s naším mentorom, vytvára sa nám priestor, aby získali kvalifikáciu priamo pre firemné potreby,“ uvádza Machunka. Keďže, ako pripomína, je momentálne nedostatok kvalifikovanej sily takmer všade, záujem o tento projekt by mohli mať firmy naprieč celým spektrom zamerania, rôzne veľké a v rôznych regiónoch, možno s výnimkou IT firiem, ktoré požadujú špecifickú pracovnú silu. „V menších podnikoch by mohla byť brzdou náročnejšia administratíva pri zamestnávaní,“ uvažuje Machunka.

Šesť nových projektov zamestnanosti
názov zameranie očakávaný počet zapojených vyčlenené financie (v eurách)
Praxou k zamestnanosti mladí do 29 rokov 16-tisíc 50 miliónov
Absolventská prax mladí do 29 rokov 47-tisíc 50 miliónov
Štart samostatnej zárobkovej činnosti mladí do 29 rokov 10-tisíc 50 miliónov
Šanca na zamestnanie dlhodobo nezamestnaní 10-tisíc 50 miliónov
Cesta z kruhu nezamestnanosti dlhodobo nezamestnaní 7-tisíc 50 miliónov
Chceme byť aktívni na trhu práce vek 50+ 5-tisíc 30 miliónov

Čo sa týka zapájania dlhodobo nezamestnaných, tam je skôr skeptický. Myslí si, že rezort by mal v budúcom volebnom období predovšetkým pripraviť, ako to už minister Richter aj avizoval, koncepciu inkluzívneho zamestnávania, teda začleňovania práve takýchto osôb na trh práce s využitím istých špecifických postupov.

Doterajšie projekty na podporu zamestnávania sa osvedčili, pripomína Richter. Ako vyčíslil, vďaka nim si našlo prácu asi 13-tisíc mladých, približne 85 percent z nich si zamestnávateľ ponechal aj po tom, čo prestal čerpať dotácie.

V rámci projektu RE-PAS, cez ktorý mohli nezamestnaní nadobudnúť nové zručnosti, zaznamenali úrady práce už necelých 22-tisíc žiadostí o uhradenie rekvalifikačných kurzov v objeme 9,7 milióna eur. Celkovo bolo uzatvorených viac ako 18-tisíc dohôd o poskytnutí príspevku na rekvalifikáciu. Najčastejšie pritom mali ľudia záujem o kurzy opatrovania, SBS, zvárania či o kurzy zamerané na obsluhu vysokozdvižných vozíkov a účtovníctvo. „Tento nástroj sa osvedčil. Pokračujeme v ňom aj v roku 2016,“ zdôraznil šéf rezortu práce. Tento projekt osobitne pochválil aj Machunka.

Ďalším úspešným projektom bolo podľa Richtera Právo na prvé zamestnanie, ktorým sa vytvorilo takmer 4-tisíc pracovných miest. Program Rodina a práca vytvoril 1 700 pracovných miest a 37 detských kútikov pri firmách, kde pracuje 66 vychovávateliek. Vďaka projektu obnovy kultúrnych pamiatok si doteraz našlo prácu 554 ľudí.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ