Tarifné mzdy strojárov stúpnu o 2,5 %

SITA | 25.01.2016 13:57
Tarifné mzdy zamestnancov pracujúcich v strojárskych firmách od 1. februára tohto roka stúpnu o 2,5 %.

Vyplýva to z dodatku ku Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa, ktorú v pondelok podpísali prezident OZ Kovo Emil Machyna a prezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Alexej Beljajev. "Je to vyššia kolektívna zmluva, čiže bude platiť ako základ pre vyjednávanie ďalších kolektívnych zmlúv v podnikoch,“ povedal po podpise dodatku Machyna.

Na úrovni podnikov by podľa šéfa OZ Kovo mali mzdy rásť výraznejšie. "My chceme ísť ešte vyššie o 1,5 percenta, to je naše odporúčanie, čiže chceme pre tento rok, aby mzdy v priemysle, ktorý zastupujeme, rástli minimálne o 4 percentá,“ povedal. Keďže na Slovensku podľa Machynu ceny nerastú, zvýšenie nominálnych miezd znamená aj nárast reálnych miezd. Podpísaný dodatok ku kolektívnej zmluve by sa podľa neho mal vzťahovať na 80 tisíc až 120 tisíc zamestnancov.

"Podľa mňa sme vyjednali najlepšie z možného,“ povedal prezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Alexej Beljajev. Ako uviedol, zväz sa snaží nastaviť jasné pravidlá a znížiť tým možnosť „trenia“ v rámci jednotlivých podnikov. "Samozrejme, na základe požiadaviek našich členov,“ dodal Beljajev.