Automobilkám môžu chýbať kvalifikovaní pracovníci

SITA | 05.01.2016 11:32
Najväčším problémom slovenského automobilového priemyslu bude podľa Zväzu automobilového priemyslu (ZAP) SR v blízkej budúcnosti nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a inovatívnej schopnosti firiem.

Informoval o tom riaditeľ sekretariátu ZAP Ján Pribula. Podľa ZAP je dôležité nájsť účinný nástroj na zabezpečenie mobility pracovnej sily, ktorá chýba v podstatných regiónoch.

„Okrem zavedenia duálneho systému do stredoškolského, ale aj vysokoškolského technického odborného vzdelávania, je potrebné v prechodnom období, kým tento systém začne naplno fungovať, naštartovať účinný systém rekvalifikácií a prípravy pracovnej sily, prevažne mladých ľudí, ktorí sú voľní na trhu práce,“ dodal Pribula.

V oblasti priemyselných inovácií by bolo podľa ZAP riešením spracovanie a schválenie Akčného plánu implementácie Stratégie inteligentnej špecializácie podľa zásad, ktoré sú v tejto stratégii prijaté a podľa odporúčaní Európskej komisie. „To otvorí cestu, pravdepodobne aj s použitím zahraničného know-how, k vytvoreniu funkčného a efektívneho systému na transfer poznatkov vedy a výskumu do priemyslu a jeho procesných, technologických a produktových inovácií,“ komentoval Pribula.

Aby sa automobilový priemysel na Slovensku ďalej rozvíjal a bol konkurencieschopný, je podľa ZAP potrebné intenzívne pracovať na rozvoji dodávateľského priemyslu s cieľom znižovania nákladov, zvyšovania flexibility dodávateľských reťazcov a zvyšovania konkurencieschop­nosti výrobcov v celom reťazci výroby automobilov.

Na druhej strane ZAP hodnotí automobilový priemysel na Slovensku ako stabilizované priemyselné odvetvie s potenciálom ďalšieho rozvoja. Podľa ZAP je budúcnosťou slovenského automobilového priemyslu investície do nových projektov a štart nových projektov u finálnych výrobcov a s tým súvisiacich nových projektov u dodávateľov. Príkladmi sú zmeny v ponúkaných produktoch automobiliek Volkswagen, KIA Motors ale aj produktov firmy PCAS v Trnave. Dôležitý bude tiež príchod novej automobilky Jaguar Land Rover.

Zväz automobilového priemyslu SR vznikol 22. júna 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Momentálne zastupuje záujmy 168 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach ako výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, či dovoz motorových vozidiel.