Mlynári a mliekari – profesie na vymretie

Jozef Sedlák, Pravda | 30.01.2014 05:38
Po niektorých potravinárskych profesiách sa na Slovensku zľahla zem. Ani jedna potravinárska škola nevychováva napríklad mlynárov a mliekarov. Pritom slovenské mliekarne by okamžite potrebovali 20 až 30 odborníkov so stredoškolským vzdelaním.

Niektoré potravinárske profesie vymierajú. Nie pretože by ich potravinári nepotrebovali, ale po úpadku a zatvorení mnohých podnikov rodičia neveria, že by tieto povolania zabezpečili živobytie.

„Naše mliekarne potrebujú odborníkov, ale samozrejme iného typu ako pred 25 rokmi,“ hovorí Jana Planková, výkonná riaditeľka Slovenského mliekarenského zväzu. „Mlieko síce stále dáva živá krava, ale pri samotnom spracovaní sa ho ľudská ruka nedotkne. Moderný mliekar je operátor výroby, ktorý sedí pri počítači, ale musí ovládať kvasné procesy, na konci ktorých je jogurt či syr,“ objasňuje Planková. Kde teda berú odborníkov mliekarne? Nuž nechávajú si ich školiť v zahraničí, ako napríklad bratislavské Rajo v Nemecku. Na nitrianskej potravinárskej škole ročne vychovajú 7 až 10 pekárov. Nedávno prišiel za riaditeľom školy Milanom Adamem šéf Jednoty a žiadal 20 pekárov.

Škola ich však z klinca nezvesí, o pekársku profesiu je minimálny záujem.

„Ani sa tomu nečudujem, jeden z našich absolventov dochádzal z Jelenca pár kilometrov od Nitry do tunajšej veľkej pekárne. Jeho zárobok bol rovný minimálnej mzde, keď si zarátal cestovné náklady, zistil, že sa mu vôbec neoplatí chodiť do roboty,“ opisuje Milan Adame.

Ruže nekvitnú ani mäsiarom. Nitrianski absolventi „sekli“ s prácou v domácich kombinátoch a robia dnes v Rakúsku, Nemecku či dokonca Írsku za mnohonásobne vyššie platy.

Ešte šťastie, že na niektorých školách vedia pohnúť rozumom. Riaditeľ nitrianskej „potravinárky“ Milan Adame prišiel s nápadom zriadiť štvorročné učebné odbory ponúkajúce jedným štúdiom dva výučné listy. A tak škola teraz pripravuje mäsiarov a kuchárov, cukrárov a pekárov, ako aj cukrárov a kuchárov.

Adame je ochotný brať do školy aj deti so slabším prospechom. „Je s nimi viac práce, mnohým chýba zmysel pre poriadok a disciplínu, ale z väčšiny sa nám podarí napokon vykresať ľudí, ktorí nájdu uplatnenie v živote,“ hovorí. Upozorňuje však, že už pri dosiahnutí len 70–percentnej potravinovej sebestačnosti bude Slovensko potrebovať dvojnásobok odborníkov do poľnohospodárstva a potravinárstva ako ich má dnes, keď do dôchodku odchádzajú ročníky vychované ešte v časoch prosperujúceho agropotravinárstva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ