Päťtisíc dospelých dostane šancu preškoliť sa na inú prácu

TASR | 08.11.2013 13:28
Štát plánuje poskytnúť doplňujúce vzdelanie či rekvalifikačné kurzy 5000 pracujúcim Slovákom.

Kurzy by mali odštartovať vo februári budúceho roka. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer), zástupcovia zamestnávateľov a Národného ústavu celoživotného vzdelávania (NÚCŽV) v piatok podpísali Memorandum o spolupráci pri rozvoji ďalšieho vzdelávania. Čaplovič si od projektu sľubuje lepšiu uplatniteľnosť týchto ľudí v praxi.

„Musíme hľadať ďalšie formy pre nastavenie vzdelávania tak, aby to vyplývalo z požiadaviek zamestnávateľov. Treba zmeniť hlavne to, aby sa mohli zamestnávatelia podieľať na vytváraní programov, a aby sa zúčastňovali absolventských testov, lebo to bude odrážať kvalitu,“ povedal dnes po podpise memoranda šéf rezortu školstva.

Rekvalifikačné kurzy a vzdelávacie programy sa uskutočnia v rámci projektu Ďalšie vzdelávanie a poradenstvo pre dospelých ako nástroj lepšej uplatniteľnosti na trhu práce. Prevažne z európskych fondov naň pôjde asi 28 miliónov eur. Projekt odštartoval v marci tohto roku. Podľa riaditeľky NÚCŽV Zuzany Štrbíkovej si na začiatku projektu desať zamestnávateľských zväzov definovalo najžiadanejšie kvalifikácie na trhu práce. Každý z nich si vybral štyri.

„V súvislosti s nimi sa v spolupráci s rezortom školstva vytvorili vzdelávacie programy a vyvrcholenie tejto spolupráce je podpis memoranda,“ doplnila Štrbíková. Medzi povolania, kde je podľa zamestnávateľov najviac potrebná rekvalifikácia pracovníkov, patrí napríklad baník, hutník, kamenár, umelecký kováč, murár, inštalatér či výrobca nábytku. Zamestnávatelia budú podľa nej prítomní aj pri skúškach, kde sa overia zručnosti, ktoré pracovníci nadobudnú.

Centrum plánuje cez verejné obstarávanie nájsť spoločnosť, ktorá bude vzdelávanie zastrešovať. Zabezpečiť by mala lektorov či vyhľadať miesta, kde kurzy budú prebiehať. NÚCŽV by chcelo, aby sa uskutočňovalo najmä na stredných odborných školách. „Chceme, aby vzdelávanie realizovali stredné odborné školy, aby sa vytvorila kontinuita medzi stredným odborným vzdelávaním a ďalším odborným vzdelávaním,“ podčiarkla Štrbíková.

Podľa šéfa Odborového zväzu KOVO Emila Machynu by lepšie vzdelaní ľudia mohli byť lepšie ohodnocovaní. „Ak sa budú vzdelávať, môžu sa posunúť ďalej. To chceme zakotviť aj do kolektívnych zmlúv a dohodnúť sa, ako sa všetky tie veci premietnu na tom, aby zamestnanci boli motivovaní a ohodnotení trochu inak, ako tí, ktorí to vzdelanie nemajú,“ dodal Machyna.