Bratislavský Volkswagen prijme 100 ľudí

Branislav Toma | 17.02.2013 13:52
Situácia v automobilovom priemysle je tento rok nevyspytateľná. V bratislavskom závode Volkswagenu plánujú od budúceho týždňa začať s prijímaním sto nových zamestnancov, kým ešte na prelome rokov odpadávali pre nedostatok objednávok piatkové zmeny agentúrnych zamestnancov.

Len nedávno stratili prácu v závode aj ľudia od jedného z dodávateľov. Na budúci týždeň na veľtrhu práce v Bratislave VW však prácu záujemcom ponúkne.

„Na Profesiadays budeme obsadzovať približne sto pracovných miest. Od čerstvých absolventov cez ľudí so základnými skúsenosťami až po odborníkov,“ potvrdil novinku hovorca bratislavského závodu Volkswagen Vladimír Machalík. Napriek tomu vedenie podniku stále rokuje s odbormi o možnom využívaní flexibilného pracovného času v prípade poklesu objednávok.

„Stále prebiehajú rokovania o využívaní konta pracovného času, čím sa pripravujeme na riešenie možnej situácie, pri ktorej by v budúcnosti prišlo k zníženiu výroby v závode,“ povedal šéf odborov v závode Zoroslav Smolinský.

Podľa zamestnancov je súčasná situácia vo výrobe stabilná a samotné vedenie podniku momentálne počíta s prijímaním nových zamestnancov. „Pre produkciu hľadáme technických pracovníkov do údržby a nástrojárov. Do nevýrobných oblastí zasa odborných pracovníkov, informačných technikov a do administratívy napríklad asistentov,“ doplnil Machalík. Pre čerstvých vysokoškolských absolventov automobilka otvára ďalší ročník Trainee programu.

Pri vysokom počte záujemcov je dôležité, aby uchádzači spĺňali požadované kritériá na jednotlivé pozície. „Iné si vyžaduje napríklad pozícia zvárač, iné autoelektronik a iné pozícia v administratíve či trainee. Vo všeobecnosti však platí, že hľadáme najmä ľudí s technickým vzdelaním,“ priblížil požiadavky automobilky Machalík.

Ľudí na prácu pre automobilku lákajú aj na slovenské pomery vysoké platy. Nástupné mzdy sa podľa informácií od robotníkov pohybujú v rozmedzí od päťsto do šesťsto eur za mesiac v čistom. Podnik oficiálne komunikuje len výšku priemernej hrubej mzdy výrobných pracovníkov, ktorá je na úrovni 1 460 eur za mesiac. Na túto platovú úroveň sa podľa odborov dostávajú ľudia približne s päťročnou praxou v závode.

Volkswagen je jeden z motorov slovenskej ekonomiky. Vlani podľa odhadov bratislavský VW vyrobil až vyše 390-tis. vozidiel. Tento rok na jednej strane dopyt po autách v Európe v čase dlhovej krízy klesá, bratislavský závod sa však presadzuje tým, že vyrába aj menšie mestské, tzv. protikrízové vozidlá. Kombinácia lacnej pracovnej sily a faktu, že bratislavská fabrika je v skupine jedna z najmodernejších, priťahuje aj ďalšie investície. Podľa nemeckého denníka Handelsblatt nemecká automobilka uvažuje v Bratislave vyrábať ďalší luxusný SUV automobil – model britskej značky Bentley s označením EXF9 Falcon. Podľa neoficiálnych plánov má bratislavské brány závodu ročne opustiť päťtisíc takýchto vozidiel.

Volkswagen Slovakia zamestnáva vyše 8 400 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, ŠKODA Citigo, SEAT Mii a karosérie Porsche Cayenne.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ