Zmeny v gastrolístkoch vyvolali nevôľu všetkých

Vladimíra Kucejová | 14.04.2011 16:55
jedlo, obed, večera, reštaurácia, strava,... Foto:
Ilustračné foto
Pracovníci všetkých firiem a podnikov by po novom už nemuseli dostávať k výplate gastrolístky. Rezort hospodárstva totiž navrhuje aj ďalšiu možnosť. Zamestnávatelia by mohli pracovníkom vyplácať príspevok na jedlo peniazmi vo výplate. Lístky sa tak úplne nezrušia, ale nebudú už povinné.

Taký nápad sa však nepáči odborárom, ale ani samotným zamestnávateľom a proti sú aj prevádzkovatelia reštaurácií.

„Návrh, hoci je na prvý pohľad pre zamestnávateľov prijateľný, pretože znižuje finančnú aj administratívnu záťaž, sa môže v konečnom dôsledku obrátiť nielen proti pracovníkom, ale aj zamestnávateľom,“ povedal Branislav Masár, výkonný riaditeľ Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení.

Podľa jeho slov môže totiž takýto krok zhoršiť stravovací režim, a teda aj zdravie pracovníkov. „To sa môže negatívne prejaviť na pracovných výkonoch ľudí, ale v budúcnosti aj na vyšších nákladoch zamestnávateľov. Napríklad pri vyššej chorobnosti alebo nižšej produktivite práce,“ dodal Masár.

Ministerstvo hospodárstva, z ktorého dielne návrh vzišiel, obhajuje zavedenie zmien pomocou drobným podnikateľom. „Pre malé podniky znamenajú gastrolístky administratívnu záťaž. Bolo by pre ne jednoduchšie preplatiť zamestnancom stravu v hotovosti,“ odôvodnil Robert Merva z ministerstva hospodárstva.

Ako ďalej dodal, gastrolístky sa nezrušia. Ich používanie však bude závisieť od dohody s majiteľmi firiem. Ak budú chcieť pracovníci dostávať peniaze na stravu v hotovosti, budú si to musieť doplniť do kolektívnej zmluvy, alebo podpíšu písomnú dohodu so zamestnávateľom.

Zmeny v lístkoch sú súčasťou úprav Zákonníka práce, ktorý je práve v pripomienkovom konaní. Bude sa tak o nich ešte diskutovať a schvaľovať ich musia poslanci v parlamente. Ak by prešli, bude sa musieť zároveň upraviť aj zákon o dani z príjmov, aby ľudia z hotovostných peňazí na stravu nemuseli odvádzať dane a odvody. Hotovosť by tak bola daňovo odbremenená tak ako gastrolístky.

Proti zmenám sú však aj odborári. „V každom prípade budú nevýhodné. Keď nastane debata o výškach platov, zamestnávatelia budú považovať za zvýšenie aj preplácanie stravného v mzde,“ vysvetlil Anton Mifka, podpredseda Odborového združenia Kovo. Môže to tak podľa neho dospieť k tomu, že ľudia budú časom zarábať menej.

Novinka sa však nepáči ani prevádzkovateľom reštaurácií a pohostinstiev. „Bez lístkov ľudia prestanú navštevovať gastronomické zariadenia. Gastrolístky totiž doteraz fungovali aj ako určitý nástroj, ktorý mal ľudí donúť pravidelne sa stravovať a prijímať teplé jedlo počas dňa,“ dodal Pavol Konštiak zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu.