Kedy máte nárok na podporu

jpa, Pravda | 16.04.2009 13:28
Kariéra, profesia, úrad práce, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
Za akých podmienok má človek nárok na dávky v nezamestnanosti? Je rozdiel, či pracoval na dobu určitú, alebo neurčitú a či bol zamestnaný v jednom kuse? Na otázky odpovedali pracovníci Sociálnej poisťovne.

Dostal som v práci výpoveď. Teda, nepredĺžili mi zmluvu na dobu určitú. Odpracoval som tam zhruba tri roky, ale vždy len tak, cez predĺženie zmluvy na dobu určitú zhruba každého pol roka. Mám nárok na podporu v nezamestnanosti aj ja? Ako si ju vybaviť? A koľko peňazí vlastne dostanem?

Na vznik nároku na dávku v nezamestnanosti je potrebné splniť podmienku poistenia v nezamestnanosti v trvaní najmenej tri roky (1 095 dní) v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Po splnení tejto podmienky sa dávka v nezamestnanosti prizná a vypláca počas podporného obdobia trvajúceho šesť mesiacov.

Špeciálnu podmienku pre priznanie nároku na dávku v nezamestnanosti splní poistenec, ktorý po skončení výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie a v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti z výkonu činnosti zamestnanca v pracovnom pomere na určitú dobu alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky.

Takýto poistenec zároveň nemohol byť povinne poistený v nezamestnanosti z iného výkonu činnosti zamestnanca (napr. pracovný pomer na neurčitý čas). V tomto prípade sa po splnení uvedených podmienok poskytuje dávka v nezamestnanosti počas podporného obdobia štyroch mesiacov.

Za žiadosť o dávku v nezamestnanosti sa považuje rozhodnutie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Toto rozhodnutie spolu s ďalšími dokladmi (Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku v nezamestnanosti) je potrebné predložiť pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého bydliska poistenca, ktorá o nároku na dávku v nezamestnanosti rozhoduje.

Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu. Ten sa určuje ako podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na poistenie v nezamestnanosti, dosiahnutých v rozhodujúcom období (3 roky, resp. 2 roky pri špeciálnej podmienke), a počtu dní rozhodujúceho obdobia.

Bola som vedená na úrade práce. Potom som pracovala 2 roky a 9 mesiacov. Teraz som dostala výpoveď. Som vdova, mám dieťa, ktoré chodí do základnej školy. Povedali mi, že nedostanem žiadnu podporu, pretože som neodpracovala 3 roky v jednom kuse. Je to pravda? Beriem vdovské a sirotské. Naozaj už nemám nárok na žiadnu výpomoc?

Čo sa týka nároku na dávku v nezamestnanosti, platia podmienky uvedené v predchádzajúcej odpovedi. Nie je však nevyhnutné požadované doby poistenia dosiahnuť bez prerušenia. Pri posudzovaní nároku na dávku v nezamestnanosti sa doby poistenia dosiahnuté v posledných štyroch rokoch pred zaradením poistenca do evidencie uchádzačov o zamestnanie sčítavajú. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa však nezapočítavajú obdobia poistenia v nezamestnanosti získané ku dňu vzniku predchádzajúceho nároku na dávku v nezamestnanosti, teda také obdobie, ktoré už bolo raz zohľadnené. Ak osoba počas predchádzajúceho poberania dávky v nezamestnanosti túto nedobrala, t. j. neuplynulo celé podporné obdobie, bude mať nárok na výplatu tejto dávky v sume, v akej mu bola vyplácaná počas predchádzajúceho vedenia v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Nárok na výplatu zanikne uplynutím zostávajúcej časti podporného obdobia.

V práci mi hrozí výpoveď z organizačných dôvodov. Mám nárok na dávku v nezamestnanosti, ak mám ešte druhú prácu? Tá je však len na čiastočný úväzok.

Aj v tomto prípade platia podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti uvedené v prvej odpovedi. Základnou podmienkou je teda zaradenie poistenca do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Zaraďovanie a vyraďovanie z tejto evidencie je v kompetencii príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. V zmysle zákona o zamestnanosti v znení neskorších predpisov uchádzač o zamestnanie je aj občan, ktorý môže pracovať, chce pracovať a hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie a vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov.