Musí pracujúci dôchodca platiť sociálne odvody?

zk, Pravda | 26.08.2008 11:52
Dôchodok, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto
PORADŇA: Som dôchodkyňa a rada by som si zarobila zopár korún navyše k penzii. Ako je to s platením poistného na sociálne poistenie?

Ako poberateľ akejkoľvek dôchodkovej dávky môžete z hľadiska sociálneho poistenia súčasne pracovať bez akéhokoľvek obmedzenia, teda bez toho, že by to malo vplyv na vašu dôchodkovú dávku. Obmedzenie neplatí, ani čo sa týka času výkonu práce, ani čo sa týka výšky dosiahnutého zárobku.

Ak popri dôchodku pracujete, musíte si plniť všetky povinnosti, teda aj platiť poistné na sociálne poistenie, ktoré vám z uzatvoreného pracovnoprávneho vzťahu vyplývajú v zmysle zákona o sociálnom poistení. Ak ako poberateľ starobného dôchodku a poberateľ predčasného starobného dôchodku máte uzatvorenú riadnu pracovnú zmluvu ako zamestnanec, platíte od januára 2008 poistné na starobné poistenie a na nemocenské poistenie, neplatíte poistné na poistenie v nezamestnanosti a na invalidné poistenie.

Váš zamestnávateľ platí okrem toho ešte poistné na úrazové poistenie, garančné poistenie a do rezervného fondu solidarity. Ak ste poberateľom invalidného dôchodku s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, v takom prípade platíte poistné na starobné poistenie, na invalidné poistenie a na nemocenské poistenie, neplatíte poistné na poistenie v nezamestnanosti.

To isté pri platení poistného na sociálne poistenie platí, aj keď ako poberateľ spomenutých dôchodkových dávok vykonávate samostatne zárobkovú činnosť a v zmysle zákona o sociálnom poistení vám vznikne povinnosť prihlásiť sa na poistenie a platiť poistné, čo sa posudzuje vždy k 1. júlu na základe dosiahnutých príjmov v predchádzajúcom roku. Navyše musíte však ešte platiť poistné do rezervného fondu solidarity. Iná situácia nastáva, ak všeobecne niekto (teda nielen poberateľ dôchodkovej dávky) pracuje na dohodu o vykonaní práce. Vás ako dôchodkyne sa týkajú vlastne dve dohody mimo pracovného pomeru – a to dohoda o vykonaní práce a dohoda o pracovnej činnosti. V takom prípade by ste si sama neplatili žiadne poistné, len váš zamestnávateľ by platil poistné na úrazové poistenie a na garančné poistenie.