Aké povinnosti má po skončení školy študent?

jpa, Pravda | 01.07.2009 06:41
maturitné tablo Foto:
Ilustračné foto
Skončili ste strednú alebo vysokú školu? Viete, dokedy za vás platí poistenie štát a aké máte povinnosti k jednotlivým úradom? Musíte sa hlásiť na úrade práce, ak ste si po škole nenašli zamestnanie a musíte niekomu nahlásiť, že budete brigádovať? Odpovede na najdôležitejšie otázky nájdete v našej poradni. Zodpovedal ich Peter Zeman z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Kedy sa pre stredoškoláka končí školský rok? Dokedy za neho platí poistenie štát?

Pre stredoškoláka sa končí školský rok 31. augusta, dovtedy platí za neho zdravotné poistenie štát.

Čo ak si po skončení školy nenájde zamestnanie? Ako má postupovať?

Samozrejme, môže využiť rôzne možnosti, služby agentúr, inzertných pracovných portálov a podobne, môže takisto využiť aj služby úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, na ktorom si môže podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie v mieste svojho bydliska. Podať si žiadosť o zaradenie do evidencie je právo každého občana, nie zákonná povinnosť. V prípade, ak absolvent podá žiadosť o zaradenie do evidencie do 7 dní od ukončenia štúdia, bude do evidencie zaradený bezprostredne nasledujúcim dňom po dni ukončenia štúdia. V prípade, že tak urobí neskôr, bude do evidencie zaradený dňom podania žiadosti. Na účel evidencie absolvent pri podaní žiadosti predkladá občiansky preukaz a potvrdenie o ukončení štúdia.

Nahlasuje sa na úrad práce aj v prípade, že chce ďalej študovať na vysokej škole, ale ešte nemá v rukách potvrdenie o prijatí?

Opäť treba povedať, že podanie žiadosti o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie úradu PSVR je dobrovoľné, nie povinné. V prípade stredoškoláka je rozumnejšie počkať na rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí, keďže je žiakom strednej školy, ktorú absolvoval, až do konca prázdnin.

Môže cez leto brigádovať aj v prípade, že si podal žiadosť a bol zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie? Musí to niekomu nahlasovať?

Uchádzač o zamestnanie smie vykonávať aj počas evidencie zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 percent zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov, pričom za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu podľa osobitného predpisu alebo iného právneho vzťahu podľa osobitných predpisov, skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie za uplynulý kalendárny mesiac v zákonom určenom termíne.

Kedy sa končí školský rok pre vysokoškoláka? Dokedy za neho platí poistenie štát?

Vysokoškolák ukončuje štúdium dňom absolvovania štátnej záverečnej skúšky.

Dokedy sa musí prihlásiť na úrad práce?

Platí to isté čo pre stredoškoláka, ale s jednou výnimkou – ak absolvent ukončil prvý stupeň vysokoškolského vzdelania a čaká na prijatie či neprijatie na druhý stupeň vysokoškolského magisterského štúdia. Aj v takomto prípade si môže, ak chce, podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie, musí však pri podaní žiadosti túto skutočnosť uviesť! Jeho žiadosť bude prijatá a po prípadnom prijatí alebo neprijatí na druhý stupeň vysokoškolského štúdia bude absolvent buď zaradený dňom podania žiadosti do evidencie, alebo do nej zaradený nebude, keďže absolvent bakalárskeho štúdia, ktorý v nasledujúcom školskom roku pokračuje bezprostredne ďalej v magisterskom štúdiu, je z pohľadu zákona o službách zamestnanosti považovaný za osobu v sústavnej príprave na povolanie. Za osoby, ktoré sú zaradené do evidencie uchádzačov o zamestnanie úradov práce sociálnych vecí a rodiny platí zdravotné poistenie štát.

Môže cez leto brigádovať? Musí to niekomu nahlasovať? Príde o podporu?

Platí ako v predchádzajúcej odpovedi. Pokiaľ ide o „podporu“, čiže dávku v nezamestnanosti, na tú absolvent nárok nemá. Nárok na dávku v nezamestnanosti vzniká uchádzačovi o zamestnanie, ak má platené poistenie v nezamestnanosti najmenej 3 roky za posledné 4 roky alebo najmenej 2 roky za posledné 4 roky pri zamestnaní na dobu určitú. V prvom prípade je dĺžka vyplácania 6 mesiacov, v druhom prípade 4 mesiace. Výška dávky v nezamestnanosti je 50 % denného vymeriavacieho základu. Vyplácanie dávky v nezamestnanosti je v kompetencii Sociálnej poisťovne.