Sociálne štipendium pre vysokoškolákov sa zvýši o 50 eur ročne

V priebehu nasledujúceho akademického roka 2012/2013 môžu žiadatelia o sociálne štipendium získať ročne o 50 eur viac než vlani. Maximálna mesačná suma sociálneho štipendia sa totiž zvýšila o päť eur. Informoval o tom autor webovej stránky Študentské financie Patrik Lučan.

18.07.2012 15:33
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

„Horná hranica sociálneho štipendia je naviazaná na sumy životného minima, tie sa upravujú každoročne v júli,“ spresnil. Od septembra tak môžu vysokoškoláci získať maximálne 225 eur mesačne, ak študujú v mieste svojho trvalého bydliska a 270 eur, ak do školy dochádzajú viac ako 30 kilometrov. Minimálna suma mesačného štipendia zostáva nezmenená – 10 eur mesačne.

Výška štipendia sa určuje individuálne, na základe finančných pomerov domácnosti. Na webe www.studentskejfinancie.sk je k dispozícii online kalkulačka, pomocou ktorej si môžu študenti informatívne vypočítať aktuálnu výšku sociálneho štipendia.

Rezort pod vedením Dušana Čaploviča (Smer) mení od nového akademického roka pravidlá pri prideľovaní sociálnych štipendií. Chce tak zabrániť špekuláciám, ktoré študenti využívajú, aby im bolo pridelené štipendium. Podľa súčasného znenia vyhlášky sa študent pri žiadosti o štipendium posudzuje bez rodičov v prípade, ak majú voči nemu upravenú vyživovaciu povinnosť. Nezohľadňuje sa pritom fakt, či sú študentovi rodičia rozvedení alebo nie, či s nimi študent žije a nezohľadňuje sa ani finančné zabezpečenie rodiny.

„Študenti to riešia tak, že disponujú rozhodnutím súdu, že sú vyživovaní rodičmi napríklad v čiastke desať eur mesačne,“ povedal v júni hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Podľa dôvodovej správy k vyhláške počet študentov, ktorí mali upravenú vyživovaciu povinnosť, výrazne vzrástol.

„V decembri 2010 bolo takýchto študentov 296 a 644 ich bolo v decembri 2011, čo predstavuje nárast o 117 percent,“ uviedol rezort materiáli. Po novom sa tak pri posudzovaní nároku na štipendium bude zohľadňovať príjem rodičov aj v prípade, ak má voči nim študent upravenú vyživovaciu povinnosť, avšak rodičia nie sú rozvedení.

Ďalší spôsob, ktorý vysokoškoláci využívajú na získanie pomoci od štátu, je zmena trvalého bydliska, napríklad k starým rodičom. Vydokladujú to, že nežijú s rodičmi v jednej domácnosti, vďaka čomu im je často priznaná maximálna výška sociálneho štipendia, ktorá doposiaľ tvorila sumu 265 eur mesačne. Údaje, ktoré si rezort vyžiadal od vysokých škôl, ukázali, že kým v decembri 2010 inú domácnosť preukázalo 1177 študentov, za december 2011 to bolo už 1778 študentov, čo predstavuje nárast o 51 percent.

debata chyba