Absolventi VŠ sa oceňujú v priemere na 826 eur mesačne

Absolventi vysokých škôl očakávajú, že budú zarábať v priemere 826 eur mesačne. V skutočnosti im zamestnávatelia ponúkajú platy 837 eur. Vyplýva to z prieskumu Platy.sk a zo životopisov uverejnených na portáli Profesia.sk.

02.07.2012 19:54
peniaze, splátka, úver, plat, výplata Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Najvyššie očakávania majú absolventi informatických, elektrotechnických a ekonomických smerov. Svoje platové očakávania oproti skutočnosti najviac preháňajú absolventi v Prešovskom a Nitrianskom kraji.

Podľa manažéra pre platový prieskum Platy.sk v spoločnosti Profesia Miroslava Draveckého sa absolventi vo všeobecnosti v očakávaní platoch podhodnocujú minimálne.

„Mladí ľudia z generácie, ktorá nastupuje na trh práce, majú v povahe, že sa neboja vypýtať si za svoju prácu aj vyššiu odmenu ako ľudia vo vyššom veku. Človek, ktorý je zaťažený hypotékou a musí živiť rodinu, si zároveň nemôže dovoliť zostať bez práce a preto ochotnejšie prijíma aj horšie platené zamestnanie,“ povedal Dravecký.

Na výške očakávaných platov absolventov vysokých škôl sa odráža, aký je dopyt na trhu práce po odbore, ktorý vyštudovali. Najvyššie platové očakávania majú absolventi, ktorí vyštudovali technické smery, najmä informatické. Za technikmi nasledujú absolventi, ktorí vyštudovali fakulty zamerané na manažment.

Napríklad absolvent Fakulty informatiky a informačných technológií zo Slovenskej technickej univerzity očakáva, že bude zarábať v priemere 1 348 eur mesačne. Absolvent Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity plánuje po skončení školy zarábať 1 125 eur mesačne. Priemerný hrubý mesačný plat v informačných technológiách je 1 427 eur.

Priemerné očakávané platy absolventov

Fakulta (Univerzita) Priemerný očakávaný plat (eur)
Fakulta informatiky a informačných technológií (STU) 1 348
Fakulta riadenia a informatiky (Žilinská univerzita) 1 125
Fakulta elektrotechniky a informatiky (STU) 1 079
Fakulta manažmentu (UK) 1 074
Fakulta hospodárskej informatiky (Ekonomická univerzita) 1 032
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky (UK) 1 028
Strojnícka fakulta (STU) 933
Fakulta elektrotechniky a informatiky (Technická univerzita v Košiciach) 911
Fakulta podnikového manažmentu (Ekonomická univerzita) 904
Obchodná fakulta (Ekonomická univerzita) 893

Zdroj: Profesia.sk

Platy ťahajú nahor ľudia, ktorí po vysokej škole zostanú pracovať v hlavnom meste. Priemerný plat absolventa po vysokej škole je v Bratislavskom kraji 938 eur mesačne. Naopak, najnižšie platy majú ľudia po vysokej škole v Prešovskom kraji, kde mesačne zarobia 668 eur. „Suma, ktorú dokážu zarobiť v Prešovskom kraji absolventi s vysokou školou, zodpovedá približne slovenskému priemernému platu stredoškoláka s maturitou bez praxe,“ povedal Dravecký.

Platové nároky najviac preháňajú absolventi v Prešovskom a Nitrianskom kraji, kde očakávajú, že budú zarábať o 12 percent, respektíve o osem percent viac ako im ponúkajú firmy. Najreálnejšie očakávania majú absolventi v Košickom a Žilinskom kraji. Naopak, absolventi v Bratislavskom kraji sa vo svojich platových očakávaniach mierne podceňujú.

6 debata chyba