Keď firmy menia kancelárie na prednáškové miestnosti

Aj keď úrady práce podľa septembrových čísiel stále evidujú vyše 200-tisícovú armádu nezamestnaných, podľa firiem sú ich šance zamestnať sa obmedzené. Väčšina nezamestnaných nemá potrebnú kvalifikáciu. Naučiť ich nové zručnosti a odnaučiť zlozvykom je podľa zamestnávateľov ťažké. Omnoho viac sa spoliehajú na prílev absolventov. Aj tým však kontakt s praxou chýba. Firmy riešia problém aj tým, že premenili kancelárie na prednáškové miestnosti.

18.12.2017 06:00
študenti, práca, školenie Foto:
Nekonečné nalievanie skrípt do hláv študentov je jedným z prežitkov, ktoré odborníci na vzdelávanie dlhodobo vyčítajú vysokým školám.
debata

Štát zatiaľ prišiel s riešením aspoň na úrovni stredného odborného školstva. Zaviedol systém duálneho vzdelávania, ktorý firmám umožňuje zapojiť sa do vzdelávania a časť žiakov chodí praxovať priamo do firiem. V prípade pozícií, ktoré si vyžadujú ľudí s univerzitným diplomom, si však firmy musia poradiť samy. Ide o celú škálu povolaní. Chýbajú lekári, fyzici, IT špecialisti aj manažéri do biznis centier. Niektoré podniky si cestu k budúcim zamestnancom našli prostredníctvom svojich expertov, ktorí vyučujú predmety spolu s univerzitnými profesormi.

Nie sú to len čas a mozgy vlastných ľudí, ktoré firmy investujú do vzdelávania vysokoškolákov. Viaceré z nich poskytujú aj firemné zázemie. Čoraz viac študentov tak chodí na vyučovanie namiesto na svoju alma mater do podnikov. V bratislavskom biznis centre spoločnosti Adient sa študenti z Fakulty hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity učia pracovať s počítačovými operačnými systémami.

Tretiak na bakalárskom stupni Lukas Michalička vysvetľuje, v čom sa vyučovanie líši od bežnej prednášky na pôde fakulty: „Ľudia priamo z firmy nám ukazujú situácie, ktoré môžu nastať v praxi. Na tých si potom skúšame postupy, ktoré poznáme iba ako teóriu v učebniciach.“ Nadnárodná spoločnosť má prístup k vlastnému dátovému centru, v ktorom dokáže simulovať prostredie so stovkami počítačov, ktoré sú zapojené v jednej sieti. Iné je, keď sa študenti učia administrovať malú školskú sieť, a iné, keď ide o kolos globálnych rozmerov.

„Štúdium je iné v tom, že pracujeme s technológiami pre dvadsiate prvé storočie. Aj komunikácia so študentmi prebieha tak, ako sú dnes zvyknutí, teda elektronicky. Študenti si takto vyberajú termíny, kedy prídu na cvičenia, elektronicky nám posielajú otázky k preberanej látke a materiály k štúdiu sú k dispozícii na zdieľanom disku. Spätnú väzbu zisťujeme aj cez online dotazník,“ vysvetľuje Marián Čupka, manažér na IT oddelení spoločnosti Adient. Moderné prostredie a skúsenosti ľudí z firemnej praxe sú to, čo študentov najviac láka chodiť na vyučovanie do firiem. „Jedna z vecí, ktoré ich zaujímajú najviac, je napríklad, ako rozmýšľa hacker a ako sa brániť proti jeho útokom.“

Nekonečné nalievanie skrípt do hláv študentov je ďalší z prežitkov, ktorí odborníci na vzdelávanie slovenskému vysokému školstvu dlhodobo vyčítajú. Aj tu sa firmy snažia ísť príkladom. „Uvedomujem si, že súčasná generácia študentov, odchovaná na výdobytkoch elektroniky, si vyžaduje už iné prístupy ako tradičné prednášky. Preferujú najmä interaktívne semináre s rozborom konkrétnych klinických prípadov, ktoré sú pre nich zaujímavejšie a vyžadujú si ich aktívnejší prístup,“ hovorí Eva Ďurovcová zo spoločnosti Medirex Group, ktorá na Slovensku prevádzkuje sieť špecializovaných laboratórií.

Špecialisti pomáhajú pri výučbe klinickej biochémie na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Okrem zábavnejšej výučby si študenti pochvaľujú aj prístup vyučujúcich z firiem. Tí uprednostňujú neformálnu komunikáciu, ktorá je dnes vo veľkých a najmä medzinárodných spoločnostiach čoraz populárnejšia. Častejšie ako oslovenie „pán docent“ alebo „pán profesor“ tak z prednáškových miestností počuť tykanie a živú diskusiu, na ktorú v školách nie sú zvyknutí. „Najskôr boli študenti trochu rezervovaní a tichí, ale postupne sa osmelili a teraz sa veľa pýtajú. Často je aj pre nás vyučujúcich diskusia s nimi výzva,“ hovorí o skúsenostiach Čup­ka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestananie #kvalifikácia #Práca a kariéra