Pozor, čo dáte na facebook. Študenti vtipkovali, Harvard ich nevezme

Prestížny americký Harvard pre nevhodné vtipkovanie na kontroverzné témy neumožní zapísať sa na štúdium najmenej desiatim už skôr prijatým študentom.

07.06.2017 08:00
debata (42)

Je to trest za to, že skupina si založila na facebooku stránku, kde si robili žarty zo zneužívania detí, sexuálneho násilia, menšín či z holokaustu. Kritici tvrdia, že škola zasiahla príliš tvrdo a že trest môže ovplyvniť zvyšok života odmietnutých študentov, napísal portál BBC.

Spornú skupinu na facebooku vytvorili študenti, ktorých škola síce už prijala, ale ktorí sa mali na štúdium ešte len zapísať. Správa univerzity čoskoro ich aktivitu na internete objavila a začala interné vyšetrovanie, pri ktorom od študentov žiadala vysvetlenie. Zhruba po týždni potom škola oznámila, že v najmenej desiatich prípadoch sa rozhodla stiahnuť už skôr vydanú pozvánku na štúdium.

Nie všetkým sa ale verdikt školy páči, kritici sú aj medzi profesormi. Alan Dershowitz, ktorý na Harvarde prednáša právo, vyhlásil, že univerzita zašla príliš ďaleko. „Môže ich to poznačiť na celý život,“ povedal o potrestaných študentoch. Poznamenal tiež, že univerzita zasahuje príliš do súkromných životov študentov, a to navyše v oblasti chránenej slobodou prejavu.

Študentský denník The Harvard Crimson uviedol, že potrestaní študenti sa zaujímali o takzvané internetové memy, čo sú vtipy v podobe informácií, citátov, obrázkov či videí, a svoj záujem zamerali predovšetkým na kontroverzné témy.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #študent #Harvard