Do zahraničia môžete ísť na výmenný alebo plne platený program

Možnosť štúdia na strednej škole v zahraničí využíva čoraz viac slovenských žiakov. Mnohí rodičia sa rozhodnú pre takýto pobyt nielen pre zlepšenie jazykových znalostí svojho dieťaťa, ale sledujú už aj dlhodobejšie ciele – napríklad aby sa dieťa po maturite dostalo na dobrú univerzitu v zahraničí.

23.01.2017 09:00
dievča, štúdium, stredná škola, zahraničie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Približne tri štvrtiny študentov, ktorí absolvujú stredoškolský program v zahraničí, nastupujú na pobyt v auguste či septembri a väčšina z nich strávi na zahraničnej škole celý školský rok. V tomto čase už intenzívne prebieha príjem prihlášok, pri niektorých programoch zostáva do uzávierky iba niekoľko týždňov.

Tzv. kultúrno-výmenné programy, ktoré sú finančne najmenej náročné, sa uzatvárajú ako prvé. Kapacity týchto programov sú obmedzené a trvá dlhší čas, kým sa pre študenta nájde umiestnenie. Pri niektorých krajinách je uzávierka už koncom februára, pri iných v polovici marca až koncom apríla. Na platené programy je možné sa prihlásiť aj neskôr, ale aj tu platí, že čím skôr sa rozhodnete, tým viac budete mať na výber.

Pri každom stredoškolskom programe musíte byť pripravení na to, že budete vypracovávať obsiahlu prihlášku, ku ktorej sa ešte prikladajú odporúčania zo školy a často aj zdravotná dokumentácia (prehľad očkovaní, informácia o prekonaných chorobách, potvrdenie o zdravotnom stave). Taktiež bude potrebné v agentúre absolvovať jazykový test a pohovor. Kompletizácia prihlášky vám môže trvať aj niekoľko týždňov.

Stredoškolské programy je možné rozdeliť do dvoch kategórií, ktoré sa od seba odlišujú cenovo, ako aj možnosťami výberu. Výmenné programy fungujú na dobrovoľníckej báze – študenti sú oslobodení od platenia školného a hostiteľské rodiny ich prijímajú bez nároku na finančnú kompenzáciu. Vďaka tomu sú tieto programy cenovo najdostupnejšie.

Študenti a rodičia, ktorí sa pre takýto program rozhodnú, musia akceptovať, že si nemôžu vybrať miesto pobytu v rámci vybranej krajiny, i keď pri niektorých programoch je za príplatok možné zadať preferenciu regiónu. Taktiež musia byť pripravení na niektoré ďalšie podmienky – napr. že študent musí pricestovať na miesto pobytu sám, počas pobytu nemôže chodiť domov a takisto ho až do konca programu nemôžu rodičia navštevovať.

Pri plne platených programoch je menej obmedzení a je možné splniť rôzne požiadavky. Študenti si môžu vybrať miesto pobytu – konkrétne mesto alebo dokonca aj školu. Na výber sú programy s umiestnením v štátnych alebo súkromných školách, hostiteľské rodiny sú finančne kompenzované.

Najväčší záujem je aj tohto roku o anglicky hovoriace krajiny, najmä o Veľkú Britániu, USA a Kanadu. Z európskych krajín sú najžiadanejšie Rakúsko, Francúzsko, Nemecko, Švajčiarsko a Belgicko. Študenti, ktorí sa chcú naučiť jeden z menej bežných cudzích jazykov, si môžu vybrať škandinávske krajiny – tu na prijatie stačí angličtina, miestny jazyk sa študenti začínajú učiť po príchode.

Čo sa týka dĺžky pobytu, najviac študentov sa prihlasuje na jeden školský rok. Tí, čo chcú v zahraničí aj „maturovať“, musia v niektorých krajinách (napr. vo Veľkej Británii) absolvovať dva roky štúdia. Krátkodobé pobyty sú možné na jeden školský polrok alebo na jeden až štyri mesiace. Posledné dva roky stredoškolského štúdia sú tu kompletne venované príprave na britskú „maturitu“, ktorá sa od slovenskej líši aj tým, že neexistujú povinné maturitné predmety – každý študenti si vyberie 3 až 4 predmety podľa vlastných záujmov.

Na prijatie sa vyžaduje znalosť jazyka danej krajiny, ktorá sa overuje v agentúre testom a pohovorom. Požadovaná úroveň znalosti jazyka závisí od zvolenej krajiny, zvyčajne je to stredne pokročilá úroveň. Najmä pri výmenných programoch sa prihliada aj na celkový prospech. Ideálnymi kandidátmi sú komunikatívni a motivovaní študenti, ktorí majú záujem spoznať cudziu krajinu, sú ochotní sa prispôsobiť a začleniť sa do života hostiteľskej rodiny a dokážu pozitívne vnímať kultúrne rozdiely.

Podrobné a priebežne aktualizované informácie o stredoškolských programoch nájdete na www.highschool.sk.

Zdroj: Mária Kovácsová, Interstudy

Koľko zaplatíte za štúdium v zahraničí?

Krajina Programový poplatok za školský rok v eurách
USA od 5 540
Kanada od 15 875
Anglicko od 7 288
Írsko od 8 395
Nový Zéland od 11 310
Nemecko od 4 990
Rakúsko 6 700
Švajčiarsko 7 350
Taliansko od 5 350
Belgicko 4 500
Francúzsko od 5 300
Španielsko od 7 890
Švédsko od 6 890
Nórsko od 6 890
Dánsko od 6 890
Holandsko od 5 700

Zdroj: Interstudy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #škola #stredná škola #štúdium v zahraničí #Kam na strednú školu