Chcete pracovať v zahraničí?

Práca v zahraničí je pre mnohých lákavá. Pre kariérny rast i finančné benefity aj pre poznávanie sveta, nových kultúr, ľudí. No má aj svoje úskalia. Nie vždy musíte pracovať vo veľkej korporácii a zaradiť sa medzi potenciálne kádre, ktoré sa uchádzajú o medzinárodné riadiace pozície. Kľúčom môže byť však špecializácia v odbore.

30.11.2016 06:00
Zahraničie, štúdium, študent, Londýn Foto:
Ilustračné foto.
debata

Práca v zahraničí je pre mnohých lákavá. Pre kariérny rast i finančné benefity aj pre poznávanie sveta, nových kultúr, ľudí. No má aj svoje úskalia. Nie vždy musíte pracovať vo veľkej korporácii a zaradiť sa medzi potenciálne kádre, ktoré sa uchádzajú o medzinárodné riadiace pozície. Kľúčom môže byť však špecializácia v odbore.

V prvom rade treba odlíšiť prácu pre zahraničného zamestnávateľa od vyslania do zahraničia slovenským subjektom a pracovnou cestou. Pri vysielaní do zahraničia je od tohto leta potrebné vychádzať zo zákona o cezhraničnej spolupráci pri vysielaní zamestnancov na výkon prác pri poskytovaní služieb. Aj Zákonník práce sa doplnil o nové ustanovenia v § 5. Hlavným rozdielom medzi zahraničnou pracovnou cestou a vyslaním zamestnanca však je, že pri vyslaní ide o cezhraničné poskytovanie služieb zamestnávateľom prostredníctvom jeho zamestnancov a v prípade zahraničnej pracovnej cesty zamestnanec vykonáva prácu v prospech svojho zamestnávateľa.

„Z novej smernice však vyplýva, že pri vysielaní zamestnanca do zahraničia musí zamestnávateľ spísať so zamestnancom Dohodu o vyslaní. Pri zahraničnej pracovnej ceste, ktorá môže trvať aj niekoľko týždňov alebo mesiacov, zamestnávateľ pracovnú cestu nariaďuje. Podmienkou však je, že je táto možnosť dohodnutá v pracovnej zmluve. Je to bežný postup zamestnávateľov na Slovensku“, vysvetľuje Bibiána Pekarčíková, HR Business Partner spoločnosti ABB Slovensko.

Pri vysielaní na projekty alebo služobné cesty pritom nehrá rolu skončené vzdelanie, ale špecializácia v odbore a, samozrejme, jazyková zdatnosť.
Bibiána Pekarčíková, HR Business Partner spoločnosti ABB Slovensko

Na pracovnú cestu vás môže teda poslať priamy nadriadený a môže trvať aj dlhší čas. To býva zvykom najmä v technologických firmách, kde sa zamestnanci zúčastňujú na rôznych medzinárodných projektoch alebo inštalujú špičkové zariadenia či softvér u klienta v zahraničí. „Pri vysielaní na projekty alebo služobné cesty pritom nehrá rolu skončené vzdelanie, ale špecializácia v odbore a, samozrejme, jazyková zdatnosť. Prihliadame na to už pri výbere kandidátov na voľné pracovné pozície. Máme napríklad kolegov so skončenou priemyslovkou, bývalých elektroinštala­térov, elektroúdržbárov, ktorí sa u nás začali špecializovať v odbore vysokého a veľmi vysokého napätia. Ale máme aj absolventov univerzít, ktorí sú špecialistami vo svojom odbore. Zahraničné služobné cesty absolvovali v minulosti vo Švédsku, v Holandsku, ale aj v Čile, Indii či v krajinách Afriky,“ zdôrazňuje Pekarčíková.

Pri pracovných cestách alebo vysielaní na dlhodobé projekty zvyknú firmy poskytovať zamestnancom podporu prostredníctvom oddelenia ľudských zdrojov alebo Centra personálnych služieb. „Súčasťou podpory centra je napríklad zabezpečenie cestovného poistenia, pripoistenie do rizikových krajín a monitorovanie situácie v rizikových krajinách pred vycestovaním,“ dopĺňa Pekarčíková. Nie všade je to však rovnaké.

Napriek podpore personálnych oddelení príprava na prácu v zahraničí do veľkej miery závisí aj tak od aktivity vyslaného pracovníka. Najmä cesty do krajín mimo Európskej únie si vyžadujú precízny prístup a zohľadňovať sa niekedy musia aj zdravotné a fyzické dispozície vysielaných odborníkov. Dĺžka prípravy je individuálna a závisí od poslania cesty a predpokladanej dĺžky pobytu. Michal Durka, servisný technik v spoločnosti ABB, sa sústredí najmä na prípravu pracovných nástrojov a prístrojov, ich prepravu na miesto výkonu práce. „Najdôležitejšia je komunikácia s lokálnym koordinátorom, ktorý poskytne potrebné informácie technického charakteru, miestne prevádzkové a bezpečnostné predpisy, ale je aj zdrojom informácií o ubytovaní, doprave a podobne. Jednoducho na stavbu musím prísť čo najviac pripravený, pretože je rozdiel, keď ma niečo zaskočí u nás ako tisíce kilometrov niekde v ,divočine',“ vysvetľuje.

„Vždy však navštívim aj stránky ministerstva zahraničných vecí s informáciami o danej krajine – hlavne vízové povinnosti, colné predpisy… Prípadne sa aj telefonicky spojím s niektorým zahraničným kolegom z našej korporácie, ktorý v danej krajine už bol,“ dopĺňa svoje skúsenosti s prácou v zahraničí M. Durka.

Jeho kolega Juraj Mihalič, ktorý pracuje ako servisný technik, sa pri príprave rád spolieha sám na seba. Ako hovorí, „aby sa nič nezanedbalo a nemal som sa na koho vyhovárať. Zabezpečovať si zvyknem všetko od technického a materiálneho vybavenia, logistiky až po výber letu, vybavenie leteniek, víz, ubytovania a potrebnej dopravy. Študujem, zháňam informácie a upokojím sa až vtedy, keď spoznám zvyky a kontaktných ľudí v danej krajine". Obaja však svorne tvrdia, že napriek príprave a už dlhoročným skúsenostiam sa vždy nájde niečo, čo prekvapí. Skrátka, iný kraj, iný mrav.

„V Afrike som napríklad narazil na prekvapujúco nízku kvalifikovanosť miestnych montážnych pracovníkov. Tam som si povedal: „Keď prídem na Slovensko a zbadám prvého montéra, hodím sa mu okolo krku,“ spomína s úsmevom M. Durka a dodáva: "Naopak, v Čile napríklad musím vysoko oceniť odbornosť a flexibilitu miestnych montážnych firiem a hlavne pracovnú pohodu a priateľskú atmosféru na stavbe.“ J. Mihaliča zas prekvapili v Indii miestni kolegovia vyjadreniami „maybe tommorrow“ – možno zajtra. „Netýkalo sa to však pracovného nasadenia ľudí, ale dostupnosti náradia, výbavy pracovníkov a technického zabezpečenia na stavbe, a tak z týždňovej cesty bola dvojtýždňová.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zahraničie #práca v zahraničí #štúdium #príloha Vzdelávanie