Dvesto študentov pôjde študovať jadrový výskum do Ruska

Dvesto slovenských študentov získa trojročnú odbornú prípravu na ruských pracoviskách v oblasti jadrového výskumu.

01.06.2016 11:17
debata

Školenie a odbornú prípravu 200 slovenských doktorandov zabezpečí počas nasledujúcich 10 až 15 rokov vláda Ruskej federácie v hodnote 16 miliónov eur. Študentov čaká špecializácia v riadení jadrových elektrární, jadrová fyzika zameraná na experimenty, teoretická jadrová fyzika, neutrónová fyzika, jadrové technológie či technológie výroby v oblasti rádiofarmák. Ako agentúru SITA informovala Martina Slušná z Komunikačného odboru ministerstva školstva, odborná príprava slovenských študentov v Rusku je výsledkom rokovania vlády Slovenskej republiky a Ruskej federácie v záujme vzájomného vysporiadania vzťahov projektu cyklotrónového centra.

„Slovenská republika má kritický stav počtu vysokokvalifi­kovaných špecialistov v oblasti energií a energetiky,“ uviedla Slušná s tým, že tí krajine chýbajú najmä v súvislosti s realizáciou Strategického Energetického Plánu (SET Plán EÚ) ako prvku rozvoja, stabilizácie energetických zdrojov a ich rozvodu v podmienkach EÚ.

Dohoda oboch krajín prinesie podľa ministerstva školstva benefit slovenským študentom a ušetrí ďalšie náklady súvisiace s projektom cyklotrónového centra v podobe odkúpenia technologického zariadenia v hodnote 1,7 milióna eur. To Slovensko ponechá na používanie Spojenému ústavu jadrových výskumov Dubna ako medzinárodnej inštitúcii realizujúcej oficiálny jadrový výskum.

Dodatok k článku Dohody medzi ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a ministerstvom školstva Ruskej federácie o poskytnutí štátnych štipendií pre odbornú prípravu a štúdium slovenských špecialistov na vysokých školách v Ruskej federácii by mali podpísať do konca októbra tohto roka. Na priamu výuku študentov je určená suma 15 miliónov eur, zvyšok pôjde na zabezpečenie ubytovania a ďalších nákladov spojených s pobytom.

„Dohoda ukončuje projekt cyklotrónového centra a vysporadúva všetky záväzky vyplývajúce zo vzájomných vzťahov Slovenskej republiky a Ruskej federácie,“ dodala Slušná.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #jadrová energetika