Prihláška na štúdium a podmienky prijímacieho konania

Uchádzač alebo jeho zákonný zástupca môže podať dve prihlášky na štúdium na tlačive schválenom MŠ SR na dve stredné školy alebo na dva odbory vzdelávania na tej istej strednej škole.

09.02.2016 06:00
štúdium, študenti, mládež, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Prihláška sa podáva riaditeľovi základnej školy, ktorú žiak navštevuje, do 20. februára na učebné odbory a študijné odbory, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností a zručností alebo nadania, do 10. apríla na ostatné vzdelávania. Na prihláške uvedie termín prijímacej skúšky.

Riaditeľ základnej školy odošle prihlášku na strednú školu: do 28. februára na štúdium v odboroch vzdelávania, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania a do 20. apríla na ostatné odbory vzdelávania.

Uchádzač, ktorý nie je žiakom základnej školy, podáva prihlášku priamo na strednú školu.

Pri prijímaní na strednú školu žiaka, ktorý v celoslovenskom testovaní žiakov deviateho ročníka dosiahol úspešnosť v každom predmete samostatne 90 %, rozhodne o prijatí riaditeľ školy bez prijímacej skúšky. Toto sa nevzťahuje na školu, kde je potrebné pri prijímacích skúškach overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania.

Prijímacia skúška sa koná z predmetov, ktoré určí ministerstvo školstva a ministerstvo zdravotníctva s prihliadnutím na návrhy riaditeľov stredných škôl (ak ide o zdravotnícke odbory vzdelávania na stredných zdravotníckych školách).

Ak sa žiak základnej školy s vyučovacím jazykom národnostných menšín prihlási na strednú školu s vyučovacím jazykom slovenským, prijímacie skúšky koná z jazyka slovenského a literatúry a z ďalšieho predmetu v jazyku, v akom si ho na základnej škole osvojoval, ak zákonný zástupca žiaka túto požiadavku uvedie v prihláške.

Termíny prijímacích skúšok na stredné školy, na ktorých sa vyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo nadania, určí riaditeľ strednej školy v čase od 25. marca do 15. apríla.

Termíny konania prijímacích skúšok na školy, na ktorých sa nevyžaduje overenie špeciálnych schopností, zručností alebo talentu, sa konajú vo dvoch termínoch v druhom úplnom májovom týždni v pondelok a z organizačných dôvodov sa môžu skončiť v utorok a v druhom úplnom májovom týždni vo štvrtok a z organizačných dôvodov sa môžu skončiť v piatok. Ak termín konania prijímacích skúšok pripadne na deň pracovného pokoja, termín konania prijímacej skúšky sa posúva na nasledujúci pracovný deň.

Riaditeľ strednej školy po prerokovaní v pedagogickej rade školy rozhodne o tom, či sa na škole vykonajú prijímacie skúšky v ďalšom termíne na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka. Toto rozhodnutie zverejní najneskôr do 6. júna.

Prijímacia skúška sa koná v treťom úplnom júnovom týždni v utorok a z organizačných dôvodov sa môže skončiť v stredu. Riaditeľ strednej školy pozve uchádzačov na prijímacie skúšky najneskôr päť dní pred termínom ich konania.

Uchádzač môže byť zapísaný na štúdium na strednej škole len na základe zápisného lístka, vydaného príslušnou základnou školou, a to len na jednej strednej škole.

Uchádzačovi, ktorý bol prijatý na štúdium, oznámi stredná škola termín, miesto a spôsob zápisu na štúdium spolu s doručením rozhodnutia o prijatí.

Stredná škola vykoná zápis prijatých uchádzačov, ktorým bolo doručené rozhodnutie o prijatí na štúdium na strednú školu, na základe zápisného lístka, ktorý vydá príslušná základná škola; základná škola vydá uchádzačovi o štúdium iba jeden zápisný lístok, ktorý je prenosný.

Zápisný lístok si ponechá stredná škola, na ktorú sa uchádzač zapíše. Ak je uchádzač úspešný aj na ďalšej strednej škole a uprednostní štúdium na tej strednej škole, zruší zápis, vyzdvihne si zápisný lístok a odovzdá ho tej strednej škole, na ktorú sa zapíše. Ak sa uchádzač nezapíše, rozhodnutie, ktorým bol uchádzač prijatý na štúdium na strednej škole, je neplatné.

O prijatí uchádzača na strednú školu rozhodne riaditeľ strednej školy na základe výsledkov prijímacieho konania. Na zabezpečenie prípravy, priebehu a spracovania výsledkov prijímacích skúšok a na posúdenie študijných predpokladov uchádzačov riaditeľ zriaďuje prijímaciu komisiu ako svoj poradný orgán.

Riaditeľ strednej školy pri rozhodovaní o prijatí prihliada aj na zdravotnú spôsobilosť na štúdium vo zvolenom odbore vzdelávania a na výkon povolania.

Riaditeľ strednej školy prednostne prijme uchádzača, ktorý má zmenenú pracovnú schopnosť, pred uchádzačmi, ktorí rovnako vyhovujú kritériám prijímacieho konania.

Riaditeľ strednej odbornej školy na základe výsledkov prijímacieho konania prijíma samostatne:

  • uchádzačov, ktorí boli prijatí na štúdium v študijnom odbore alebo v učebnom odbore, v ktorom sa odborné vzdelávanie a príprava poskytuje v systéme duálneho vzdelávania a
  • ostatných uchádzačov

Riaditeľ strednej školy pri rozhodovaní o prijatí zohľadní, že uchádzač je úspešným riešiteľom predmetovej olympiády alebo víťazom súťaže, ktorá súvisí s odborom vzdelávania, o ktorý sa uchádza, a na výsledky dosiahnuté v celoslovenskom testovaní žiakov deviatych ročníkov základných škôl.

Riaditeľ strednej školy zverejní zoznam uchádzačov na výveske školy podľa výsledkov prijímacieho konania do troch pracovných dní odo dňa termínu konania prijímacej skúšky (t. j. ak na prijatie uchádzača treba overiť špeciálne schopnosti, zručnosti alebo nadanie, riaditeľ strednej školy určí na toto overenie termín v čase od 25. marca do 15. apríla, alebo keď riaditeľ strednej školy po prerokovaní v pedagogickej rade školy rozhodne o tom, či sa na škole vykonajú prijímacie skúšky v ďalšom termíne na nenaplnený počet miest pre žiakov, ktorých možno prijať do tried prvého ročníka.

Toto rozhodnutie zverejní najneskôr do 6. júna. Prijímacia skúška sa koná v treťom úplnom júnovom týždni v utorok a z organizačných dôvodov sa môže skončiť v stredu, pri ostatných prijímacích skúškach do troch pracovných dní odo dňa konania druhého termínu prijímacej skúšky.

Ak ide o strednú odbornú školu, v ktorej sa odborné vzdelávanie a príprava poskytujú v systéme duálneho vzdelávania, riaditeľ strednej odbornej školy zverejní samostatne zoznam uchádzačov o štúdium v študijnom odbore alebo v učebnom odbore, v ktorom sa odborné vzdelávanie a príprava poskytujú v systéme duálneho vzdelávania, a zoznam ostatných uchádzačov.

Zdroj: CVTI SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #štúdium #žiak #prihlášky #Kam na strednú školu #prijímacie skúšky