Voľba povolania

V každom slovenskom kraji poznáme najlepšiu strednú odbornú školu z pohľadu zamestnávateľov. Vyplynulo to z unikátneho prieskumu urobeného prvýkrát v rámci švajčiarsko-slovenského projektu Úradu vlády SR Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce na vzorke 2 000 zamestnávateľov z celého Slovenska.

08.02.2016 06:00
školáci, žiaci, študenti Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Výsledky ukázali, že spontánna znalosť SOŠ v regióne u zamestnávateľov nie je na najvyššej úrovni. Rekordnou bola SOŠ Obrancov mieru v Dubnici nad Váhom – aj tú však poznalo iba necelých 12 percent zamestnávateľov v regióne. Prekvapujúci bol výsledok, že až 139 škôl zamestnávatelia vôbec nepoznajú a nevedia o ich existencii, ani keď im bola pripomenutá.

„Je jasné, že mnohé školy, ak vôbec robia nejakú komunikáciu, sústreďujú sa na rodičov a akvizíciu žiakov. Stále absentuje prirodzené prepojenie na prax či spoločná komunikácia škola+zamestná­vateľ,“ hovorí Marek Bezák zo spoločnosti mediamedia, ktorá realizuje projekt OVP. Podľa neho to školy robia preto, lebo normatívy sú nastavené podľa toho, koľko žiakov prijmú, a nie podľa toho, koľko žiakov sa uplatní. „Samozrejme, škola nemôže garantovať absolventovi miesto, no užšie prepojenie na komerčný sektor môže zvýšiť atraktivitu aj v očiach žiakov, keď budú vedieť, že sa môžu uplatniť v spoločnostiach, ktoré poznajú z regiónu,“ dodal.

Súhlasí aj Václav Hřích, výkonný riaditeľ spoločnosti AKO, ktorá výskum urobila. „Potvrdzujú nám to aj rozhovory so zamestnávateľmi. Stačilo im školu pripomenúť a hneď vedeli reagovať. Preto si myslím, že stačí aj menšie pripomínanie sa a spolupráca s praxou bude jednoduchšia,“ povedal Hřích.

Zaujímavé sú podľa neho aj výsledky, ktoré ukazujú, že pre personalistov nie je až taká dôležitá konkrétna škola, ale odbor, ktorý má žiak skončený. Dôvodom môže byť aj to, že pripravenosť absolventov považujú za nedostatočnú a ak môžu, radšej si vyberú takého uchádzača, ktorý má za sebou už nejakú prax. V niektorých odboroch je však situácia úplne odlišná a zamestnávatelia si nemôžu dovoliť luxus byť prieberčiví a musia prijať „kohokoľvek“, keďže kvalifikovaných uchádzačov je nedostatok. Týka sa to najmä automotive priemyslu.

Ak chcú podniky a firmy nadväzovať spoluprácu so SOŠ, musia vedieť, aké SOŠ vôbec existujú. Prieskum zistil, že personalisti spontánne poznajú len málo SOŠ zo svojich odborov. Ide najmä o školy z blízkeho okolia (okresu, nanajvýš kraja), pretože majú skúsenosť, že absolvent nie je ochotný uchádzať sa o prácu ďalej ako v okrese (kraji). V TOP 10 najznámejších SOŠ v jednotlivých krajoch sa častejšie vyskytli školy s dlhšou tradíciou, resp. také, ktoré majú v názve pojem „priemyselná“ škola – ide zjavne o školy, ktoré boli v minulosti súčasťou alebo spolupracovali s veľkými miestnymi podnikmi.

Rebríček TOP – SOŠ v jednotlivých krajoch

  • V Bratislavskom kraji – Stredná odborná škola, Svätoplukova ul., Bratislava
  • V Banskobystrickom kraji – Súkromná hotelová akadémia, Drieňová ul., B. Štiavnica
  • V Košickom kraji – Súkromná SOŠ PAMIKO, Kukučínova ul., Košice
  • V Nitrianskom kraji SOŠ poľn. a služ., Na lúkach 19, Levice
  • V Prešovskom kraj i Spojená škola – PŠ, Ul. SNP, Sabinov
  • V Trenčianskom kraji SOŠ, Športová ul., Stará Turá
  • V Trnavskom kraji Obchodná akadémia, Mládežnícka ul., Sereď
  • V Žilinskom kraji SOŠ poľnohosp. a služ. na vidieku, Predmestská ul., Žilina

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #povolanie #stredné školy #stredná odborná škola #Kam na strednú školu