Lojalita je cennou devízou každého zamestnanca

O ľudí vo firme sa treba starať ako o investície. Vernostné programy, ak sú dobre pripravené, zamestnancov motivujú a nepozerajú sa na ponuky od konkurencie.

10.02.2016 06:00
Zamestnanie, lojalita Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odmeňovanie najlepších dovolenkovým zájazdom, drobné darčeky pri narodeninách či významných udalostiach, zľavy na produkty či dovolenka navyše. To sú časté benefity, ktoré ponúkajú verným zamestnancom firmy vtedy, ak si ich chcú udržať.

K nim samozrejme prináležia teambuildingové aktivity, ako spoločné podujatia, tykanie si vo firme či ponuka ďalšieho vzdelávania, ktoré súvisí s prácou – jazykové kurzy, kurzy práce s počítačom a podobne.

„Lojalita je cennou devízou každého zamestnanca a každý zamestnávateľ by mal mať záujem o jej budovanie,“ hovorí Gabriela Petrasová, manažérka oddelenia ľudských zdrojov poisťovne Aegon Slovensko.

Človek ako investícia

Zamestnanec, ktorý dlhodobo pracuje v jednej spoločnosti, dokonale ovláda jej fungovanie, princípy a vlastnú pracovnú náplň. Jeho vedomosti sa stávajú cenné. Adaptácia nových zamestnancov do pracovného procesu je časovo náročná a vyžaduje finančné zdroje. Pre žiadnu spoločnosť nie je prospešné, ak investuje do zamestnanca čas a peniaze a ten potom vzápätí odíde.

Vhodnou motivujúcou odmenou pre lojálnych pracovníkov má byť najmä adekvátne finančné ohodnotenie, systém zamestnaneckých benefitov a zlepšujúce sa pracovné prostredie. Zamestnanec si musí byť vedomý, že jeho práca má zmysel a hodnotu. Kľúčové je, aby si sám vedel predstaviť, že ho práca bude baviť a napĺňať i v budúcnosti. Hoci to znie idealisticky, s takýmto prístupom sa možno viac či menej v celom rozsahu reálne stretnúť už nielen v nadnárodných korporáciách, ale aj v niektorých slovenských firmách. Nezáleží na tom, či sú veľké, alebo majú rodinný charakter.

Špecialisti

Lojalitné programy riešia najčastejšie pracovníci oddelení ľudských zdrojov. Pri vzdelávacích programoch pritom často netreba volať ani špecialistov – napríklad pri internom vzdelávaní zamestnancov v oblasti PC zručností sa v Aegone ako lektori môžu realizovať kolegovia z rôznych oddelení poisťovne.Ak sú vzťahy na pracovisku zdravé, dobrý kolektív to len posilní.

Lepší plat?

Môže byť odmenou za lojalitu kariérny postup v zamestnaní alebo vyššia mzda? Áno, no má to svoje zákonitosti.

„Kariérny postup sa v prvom rade viaže na kvalitu pracovného výkonu, vyššia mzda takisto. Kvalita výkonu a rozsah pracovných skúseností sa však často spájajú práve s tým, ako dlho zamestnanec vo firme pôsobí,“ vysvetľuje Petrasová. Skúsenosti ukazujú, že aj chronickí fluktuanti, ktorí striedajú zamestnávateľa každý rok, sa časom usadia a môžu byť dokonca lojálnymi pracovníkmi. Stáva sa to najmä v prípadoch, ak pracovník napokon nájde zamestnanie, ktoré ho baví a napĺňa. Je už potom na každom zamestnávateľovi, aby svojich pracovníkov dokázal motivovať a budovať ich lojalitu.

Tipy na získanie vernosti

  • Finančný príspevok navyše zamestnancom, ktorí si dobrovoľne sporia na svoj dôchodok (napríklad vo výške niekoľkých percent zo mzdy).
  • Odmeny pracovníkom s najlepšími výsledkami v rôznej periodicite – počas roka a na konci roka. Takouto odmenou môže napríklad byť relaxačný zájazd do zahraničia.
  • Drobné prekvapenia pri dôležitých životných momentoch, akým sú narodeniny či príchod dieťaťa.
  • Celorodinné stretnutia počas Medzinárodného dňa detí alebo na Mikuláša.
  • Teambuildingové výlety s rôznymi mimopracovnými aktivitami alebo spoločný vianočný večierok, keď si prípravu pohostenia môžu zamestnanci rozdeliť medzi sebou.
  • Špeciálne zľavy na produkty či služby zamestnávateľa.
  • Pružný pracovný čas, dovolenkové dni nad rámec zákona.
  • Vzdelávacie kurzy (cudzí jazyk, práca na PC, no aj iné – napríklad kurz varenia, orientálneho tanca, kreslenia).
  • Bezplatný alebo cenovo zvýhodnený vstup na športoviská, do plavárne, fitnescentra.
  • Prednostná ponuka nových pracovných pozícií interným zamestnancom v rámci ďalšieho kariérneho rastu alebo rozšírenia pracovných zručností.
  • Finančná motivácia, ak niektorý zo zamestnancov na neobsadenú pracovnú pozíciu nájde kvalitného kandidáta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #zamestananie #Kam na vysokú školu #lojalita