Automobilky na Slovensku potrebujú tisíce odborníkov

V automobilovom priemysle je do roku 2019 potrebných 12 tis. až 14 tis. odborníkov z čoho dve tisícky tvoria vysoko kvalifikovaní pracovníci.

11.11.2015 14:47
debata (14)

Podľa analýzy trhu práce, ktorej výsledky predstavil Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR, Slovensko potrebuje ročne 31 % absolventov s vysokoškolským vzdelaním, napriek tomu sa na vysoké školy hlási až 60 % absolventov stredných škôl. Dôsledkom je, že viac ako 30 % vysokoškolákov študuje také odbory, po ktorých nie je na pracovnom trhu dopyt. Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a nedostatočná kvalita absolventov v automobilovom a strojárskom priemysle sú podľa ZAP príčinami postupnej transformácie odborného vzdelávania.

Jedným z výsledkov transformácie bolo prijatie zákona o odbornom vzdelávaní a príprave s účinnosťou od marca 2015, ktorý ustanovuje možnosť duálneho vzdelávania na stredných odborných školách (SOŠ). Cieľom duálneho vzdelávania, ktorého prvá fáza sa v súčasnosti implementuje, je, aby žiaci dosiahli potrebnú prax a kvalifikáciu pre špecifický priemysel. „Zo 422 uzatvorených učebných zmlúv na stredných školách v školskom roku 20015/2016 bolo 72 % uzatvorených v organizáciách automobilového a strojárskeho priemyslu. Takisto 58 % zamestnávateľov, ktorí vstúpili do systému, bolo z automobilového a strojárskeho priemyslu,“ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii vedúci vzdelávacej komisie ZAP Július Hron.

V tomto roku ZAP tiež inicioval pilotný projekt pre vysoké školy s názvom SPICE (Student Program of Integrated Company Education), v ktorom zväz nadviazal spoluprácu so šiestimi fakultami technických univerzít. Cez spomenutý projekt by mali mať študenti možnosť absolvovať v rámci štúdia blokovú trojmesačnú prax, ktorá by mala súvisieť so študentovou diplomovou prácou. Študenti by mali získať pracovné zručnosti a skúsenosti, ktoré sú nevyhnutné pre kvalifikáciu vyžadovanú zamestnávateľmi v automobilovom a strojárskom priemysle.

Zväz automobilového priemyslu SR vznikol 22. júna 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Momentálne zastupuje záujmy 161 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach ako výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, či dovoz motorových vozidiel. Automobilový priemysel tvorí 12 % hrubej produkcie Slovenska, má 26-percentný podiel na celkovom slovenskom exporte a svojimi aktivitami má vplyv na viac ako 200 tis. pracovných miest.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #automobilky