Využite letné prázdniny, študujte cudzí jazyk

Letné mesiace sú aj v oblasti jazykových kurzov hlavnou sezónou roka. Časť svojich letných prázdnin trávia zdokonalením sa v cudzom jazyku najmä žiaci stredných a základných škôl, pre ktorých pripravujú jazykové školy mládežnícke kurzy zahŕňajúce výučbu jazyka a kompletný program rôznych aktivít, exkurzií a výletov.

10.05.2015 07:20
debata (1)

Leto však radi využijú na zdokonalenie sa v cudzom jazyku aj dospelí. Jazykový kurz v zahraničí predstavuje totiž výbornú alternatívu ku klasickej dovolenke.

„Podľa toho, či si vyberiete jazykovú školu pri mori, vo veľkomeste, alebo v menšom meste blízko prírody, môžete sa po vyučovaní vybrať na pláž, za kultúrou alebo pamiatkami alebo cez víkendy si aj pocestovať, vysvetľuje Mária Kovács z agentúry InterStudy.

„Vďaka dennému kontaktu s pracovníkmi školy a hostiteľskými rodinami, ako aj možnosti zúčastniť sa organizovaného programu na voľný čas v sprievode zamestnancov školy môžete hlbšie spoznať novú krajinu a kultúru.“

Jazykové kurzy pre dospelých

Jazykové kurzy pre dospelých prebiehajú počas celého roka. Vybrať si môžete kurz zameraný na všeobecný alebo odborný jazyk, prípravný kurz na jazykovú skúšku alebo jazykový kurz spojený s programom rôznych mimoškolských aktivít či so športom.

„Na všeobecné jazykové kurzy je na väčšine škôl možný nástup každý pondelok a minimálna dĺžka kurzu je dva týždne,“ vysvetľuje Mária Kovács. „Prihlásiť sa môžu záujemcovia od 18 rokov, pričom niektoré školy prijímajú na tieto kurzy aj 16– a 17–ročných. Kurzy zamerané na odborný jazyk (napr. obchod či medicína) mávajú vyšší vekový limit. Väčšie školy majú vyhradené priestory zvlášť pre dospelých a zvlášť pre mládežnícke kurzy, vďaka čomu môžu každej vekovej skupine ponúknuť adekvátne podmienky. Jednou z najväčších výhod využitia služieb agentúry pri vybavovaní jazykového pobytu je pomoc pri rozhodovaní a výbere vhodnej školy, ktorú môže skúsená agentúra poskytnúť. Dvojtýždňový kurz s vyučovaním 20 hodín týždenne stojí od cca 340 € bez ubytovania.“

Kurzy pre deti a mládež

Počas letných prázdnin usporadúvajú zahraničné jazykové školy mládežnícke kurzy v kombinácii s programom aktivít na voľný čas. Spôsob výučby, ako aj sprievodný program sú prispôsobené veku účastníkov. Pri detských kurzoch pre 8– až 13–ročných je nepretržitý dozor samozrejmosťou. Obľúbené sú destinácie v rámci Európy s priamym leteckým spojením. Mládežnícke kurzy pre 13– až 20–ročných účastníkov má spomínaná agentúra v ponuke vo viac ako 50 destináciách v 10 krajinách.

Najžiadanejšie sú pobyty v anglicky hovoriacich krajinách, najmä v Spojenom kráľovstve, na Malte a v USA. V Anglicku je najväčší záujem o Londýn, a takisto o známe univerzitné mestá Oxford a Cambridge. Obľúbené sú aj prímorské mestá na juhu Anglicka, ako napríklad Brighton, Swanage a menšie mestá v Devone.

Veľmi kvalitné a účinné sú aj kurzy angličtiny v domove učiteľa, kde sa v prirodzenom rodinnom prostredí učia vždy dvaja žiaci, pričom každý pochádza z inej krajiny.

„Z ponuky pobytov v USA sú naďalej najlákavejšie Florida a New York. Vo Francúzsku je najobľúbenejší Paríž a Nice. Záujemcovia o nemčinu si radi vyberajú kurzy vo Viedni, v Berlíne, Mníchove a Norimbergu. Z ponuky španielčiny je najväčší záujem o mládežnícky pobyt v Malage a Barcelone. Mládežnícke kurzy taliančiny sú v ponuke v Ríme a vo Florencii,“ informuje Kovács.

Letné jazykové pobyty sa oplatí rezervovať čo najskôr, lebo v tomto období poskytujú jazykové školy zľavy skôr iba ojedinele, a niektoré školy majú už teraz takmer zaplnené kapacity na júl. Včasnou rezerváciou môžete ušetriť aj na letenke.

Výhodou jazykového kurzu v zahraničí je nielen efektívnejšie a rýchlejšie učenie, ale aj spoznávanie novej kultúry, získavanie nových skúseností a širší všeobecný rozhľad. Je to zároveň výborná príprava pre stredoškolákov, ktorí plánujú vycestovať na stredoškolský program alebo zvažujú po maturite pokračovať v štúdiu na zahraničnej vysokej škole.

Skupinový či individuálny pobyt?

Rodičia často uprednostňujú pobyt, kde má dieťa k dispozícii slovensky hovoriacu kontaktnú osobu, ktorá bude naň počas pobytu dohliadať a na ktorú sa môže v prípade problémov obrátiť.

Malta ako jedna z najobľúbenejších destinácií ponúka na takýto pobyt ideálne podmienky. Žiaci sa nielen zdokonalia v angličtine, ale užijú si aj pobyt pri mori.

Škola zabezpečuje kompletný program na voľný čas s dôrazom na komunikáciu, zábavu a spoznávanie. Súčasťou programu sú, samozrejme, aj výlety a pláž.

Pre tých, ktorí by radi cestovali so skupinou slovenských študentov v sprievode slovenského vedúceho ponúkajú niektoré agentúry aj spoločné odlety. Cena dvojtýždňového pobytu je od € 1 275 vrátane letenky. Prihlásiť sa môžete aj na tri a viac týždňov. Výhodou individuálneho pobytu je nutnosť ustavičnej komunikácie v cudzom jazyku. Samozrejme si takýto pobyt vyžaduje väčšiu samostatnosť, ale rodičia sa nemusia obávať, školy sa o svojich žiakov dobre postarajú.

Ak nechcete, aby vaše dieťa denne dochádzalo z miesta ubytovania do školy, môžete si vybrať zo širokej ponuky internátnych škôl, kde je výučba, ubytovanie aj program v rámci školského areálu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #jazykové školy