Laboratórium v Košiciach umožňuje výskum z pohodlia domova

Moderné laboratórium na elektrické merania získala a sprevádzkovala Katedra teoretickej a priemyselnej elektrotechniky Elektrotechnickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Laboratórium mohli vybaviť najmodernejšou technikou aj vďaka eurofondom, čo je však dôležité, vytvorili si ho vlastnými silami a dali si ho patentovať. Splnil sa tak aj sen nejedného študenta, ktorý si môže splniť povinnosti bez toho, aby vyšiel z domu či internátu.

18.03.2015 11:00
laboratórium, Košice, Technická univerzita Foto: ,
Tibor Vince predvádza možnosti merania v unikátnom laboratóriu Katedry teoretickej a priemyselnej elektrotechniky Elektrotechnickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
debata

„Či už kvôli výskumom, alebo výučbe potrebujeme moderne vybavené laboratóriá. Každý potrebuje urobiť nejaké merania a prístroje sú neraz veľmi drahé. Navyše tu doteraz bol aj taký problém, že ak mala merania celá fakulta naraz, trvalo od rána do večera celý týždeň, kým sa vystriedala celá fakulta. Bolo to náročné materiálne, časovo a aj na miestnosti,“ hovorí o prechádzajúcich pomeroch vedúci katedry profesor Dobroslav Kováč.

V súčasnosti je situácia práve vďaka modernému laboratóriu úplne iná. Princíp spočíva v tom, že ktorýkoľvek záujemca si tu kedykoľvek bezplatne môže urobiť merania na diaľku s využitím najmodernejších prístrojov. Na svete už síce existujú laboratóriá, ktoré niečo také umožňujú, no v Košiciach zašli ešte ďalej.

„Hlavným cieľom bolo, aby boli drahé prístroje dostupné kedykoľvek bez dohľadu vyučujúceho. Jednoduché merania si vedia študenti urobiť aj doma či v internáte. Preto sme rozmýšľali nad tým, ako umožniť merania na drahších a menej dostupných prístrojoch na jednom mieste a prostredníctvom internetu, dostupné komukoľvek,“ priblížil základ myšlienky profesor Kováč.

Celý problém spočíval v tom, ako prístroje hardvérovo zapojiť, aby umožnili variabilné zapájanie podľa želania užívateľa. Nakoniec vymysleli hardvérové a softvérové prepojenia tak, aby celý systém fungoval aj v praxi.

„Systém sa skladá z dvoch častí. Prvou je takzvaná knižnica prístrojov, ktoré možno akokoľvek zapájať a rozširovať ich počet prakticky donekonečna. Či už ide o jednosmerné, či obojsmerné zdroje, voltmetre, ampérmetre, transformátory a ďalšie prístroje. Druhá časť je softvérová, ktorá umožňuje odpájanie a pripájanie prístrojov presne podľa toho, čo si užívateľ zvolí,“ vysvetlil Kováč. Sprevádzkovanie laboratória si vyžiadalo aj vytvorenie vlastného programu, ktorý umožní užívateľom napojenie a meranie podľa vlastných predstáv. Program si môže ktokoľvek stiahnuť, potom stačí už len na diaľku zapájať prístroje do obvodu.

„Je to unikátne riešenie, napriek tomu, že vo svete sú možnosti elektrického merania cez internet, ale vopred sa zostaví úloha aj prístroje. Navyše ten, kto sa pripojí, môže meranie len začať a zastaviť, nemôže už počas neho nijako meniť parametre,“ dodal Kováč. Technológia sa pritom dá rozširovať aj do budúcnosti. Každý, kto má záujem vyskúšať si elektrické merania v laboratóriu, si to môže vyskúšať prostredníctvom stránky Katedry teoretickej a priemyselnej elektrotechniky Elektrotechnickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

zväčšiť Kolektív, ktorý sa podieľal na vytvorení... Foto: Boris Macko, Pravda
laboratórium, Košice, Technická univerzita Kolektív, ktorý sa podieľal na vytvorení moderného laboratória. Možno v ňom merať rôzne elektrické zapojenia a obvody cez internet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #veda #Technická univerzita v Košiciach