Česi budú mať superpočítač z prvej svetovej stovky za eurofondy

Najneskôr v júli by mal byť v Česku do plnej prevádzky uvedený superpočítač Salomon v Národnom superpočítačovom centre IT4Innovations v Ostrave. Hardvérové súčasti superpočítača, ktorý bude jedným zo sto najvýkonnejších strojov na svete, sa do centra začnú zvážať v marci. Informovala o tom hovorkyňa IT4Innovations Zuzana Koláriková.

04.01.2015 13:07
debata (8)

Výroba, inštalácia a podpora superpočítača bude bez DPH stáť takmer 275 miliónov českých korún. Dodá ho americká spoločnosť Silicon Graphics International. Celý projekt superpočítačového centra, ktoré sa nachádza v areáli Vysokej školy banskej – Technickej univerzity Ostrava, má hodnotu viac ako dvoch miliárd korún. Väčšinu zaplatia európske dotácie.

Podľa harmonogramu by v apríli mala byť v budove centra dokončená dátová sála. „Na máj je plánované dokončenie inštalácie superpočítača Salomon a vykonávanie testov,“ uviedla Koláriková.

V júni alebo júli by mal byť superpočítač Salomon uvedený do plnej prevádzky. Do augusta by do dátovej sály mal byť z kontajnera premiestnený superpočítač Anselm, čo je menšia časť superpočítača, takzvaný malý cluster. Obidva superpočítače by mali byť v prevádzke v septembri.

Superpočítač Anselm v Ostrave funguje od mája 2013. Jeho výkon je porovnateľný s 3900 bežnými notebookmi. Slúži už k výpočtom z rôznych oblastí, napríklad z dopravy, nanotechnológií, hydrológie alebo vývoja nových liekov. Hlavný stroj s výkonom petaflopovej triedy prevýši výkon Anselma takmer dvadsaťnásobne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #superpočítač